Készült: 2020.08.11.11:52:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2013.03.25.), 58. felszólalás
Felszólaló Gaal Gergely (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:08


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GAAL GERGELY (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A kommunista diktatúra tönkretette országunkat úgy gazdasági, mint szociális és társadalmi területeken. A nyilvánvaló igazságtalanság rányomta a bélyegét nemzetünkre. A rendszer borzalmai miatt családok mentek tönkre, családtagok kerültek távol egymástól, bizonytalanság uralkodott el a nemzeten. A kommunizmus fejlődés helyett visszafejlődést eredményezett. Sokan élnek még közöttünk, akik nem a történelemkönyvekből, hanem saját tapasztalatukból ismerik a kommunizmus valódi arcát. Jelen vannak még azok a nemzettársaink, akiket jogtalanul meghurcoltak vagy koholt politikai vádak alapján ítéltek el.

A kommunista hatalom egykori birtokosai, azaz a Magyar Szocialista Munkáspárt és elődei Magyarország Alaptörvényének negyedik módosítása szerint felelősséggel tartoznak többek között az elnyomó rendszer fenntartásáért, irányításáért, az elkövetett jogsértésekért és a nemzet elárulásáért; a tulajdon szabadságán alapuló gazdaság felszámolásáért és az ország eladósításáért; az állampolgárok és egyes csoportjaik alapvető emberi jogaiktól való megfosztásáért vagy azok súlyos korlátozásáért, különösen emberek meggyilkolásáért, idegen hatalomnak való kiszolgáltatásáért, törvénytelen bebörtönzéséért, kényszermunkatáborba hurcolásáért, megkínzásáért, embertelen bánásmódban részesítéséért; a polgárok vagyonuktól történő önkényes megfosztásáért, a tulajdonhoz fűződő jogaik korlátozásáért.

A diktatórikus rezsim visszásságai olyan fokú igazságtalanságokhoz vezettek, amelyeket részben mind a mai napig nem sikerült orvosolni. A kommunizmus pusztításai a társadalmat alapjaiban rengették meg. A rendbe tételhez hozzátartozik a rendszerváltást követően a rendszer áldozatainak nyugdíjkérdése. Azokról a honfitársainkról van szó, akik talán a legtöbbet szenvedtek a kiszolgáltatottságtól, miközben a kommunista rendszer kényszere alatt fogva tartották, megalázták és sok esetben kisemmizték őket. A korábbi szocialista-balliberális kormányok és kormánykoalíciók a kommunizmus által leginkább megkárosított emberek helyzetének javítására nem tudtak vagy nem akartak megoldást találni. Hosszas egyeztetés előzte meg a jóvátételi lehetőségek felvázolását, annak legmegfelelőbb eszközeit keresve. Nyilvánvalóan nem könnyű megtalálni a kérdés rendezésének mindenki számára kielégítő módját, de mégis elengedhetetlenül fontos a károsultak igényeinek megnyugtató és tartós biztosítása. Az a tény, hogy sem a személyi hatály kiterjesztése, sem a járulékok összegének növelése korábban nem történt meg, hátrányos helyzetbe hozta a jogosultakat. Örvendetes ténynek tartom, hogy a kormány legújabb intézkedésével 50 százalékkal növelte a nyugdíjjárulékok mértékét.

Kérdezem tehát az államtitkár urat: kiknek segít a kormány az egyes, tartós időtartamú szabadságelvonást elszenvedettek részére járó juttatásról szóló kormányrendelet módosításával? Várom a megtisztelő válaszát.

Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés
alelnöke foglalja el.)
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai