Készült: 2020.06.05.05:22:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

316. ülésnap (2013.10.25.), 44. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:40


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Kolber István teljesítette a házi feladatot: elbeszélte a többi független képviselőnek az idejét, úgyhogy ezért tartott ilyen hosszan a hozzászólása, de hát ezt majd megbeszélik egymás közt.

Ugyanakkor van annak némi diszkrét bája, tisztelt képviselő úr, amikor ön azzal kezdi a hozzászólását, hogy bírálja a kormányt, hogy 2,7 százalékról 2,9 százalékra emelte a költségvetési hiánycélt. Mennyi is volt a hiány önöknél a legjobb esztendőben, képviselő úr? Önök 2010-ben úgy adták át a kormányt, hogy ha nem avatkozunk be, akkor 2010-ben a költségvetési hiány 7 százalék lett volna, ezek után kifogásolja a 2,7-ről 2,9 százalékra emelést.

Azt is mondja, hogy probléma, hogy nem indult be a gazdasági növekedés. Ennek az egyik oka, ahogy a gazdasági szakértők mondják, az, hogy kicsi a belső kereslet. Képviselő úr, tudja, hogy miért kicsi a belső kereslet? Azért, mert családok százezrei nyögik még most is a devizában felvett hiteleket, amelyeket az önök idejében vettek fel. A törlesztőrészletek a többszörösére emelkedtek. Ha valaki például vett egy Suzukit 0 százalékos kezdő részlettel, 10 éves futamidőre, akkor az azt jelenti, hogy a gazdasági növekedést lekönyvelték 2009-ben, és a terhek jelentősen megnövelt részét most fizetik, és sajnos az erre kifizetett pénzeket nem tudják a lakosok másra fordítani.

(10.10)

Aztán arra is hadd hívjam fel a figyelmet, hogy az adókedvezmény, képviselő úr, az nem támogatás. Az elég döbbenetes, hogy önök még mindig azt gondolják, hogy ha két ember keres 300 ezer forintot, és az egyik a fizetéséből még eltart, mondjuk, négy gyereket, annak ugyanannyit kell az önök szerint a közterhekhez hozzájárulni, befizetni, adót fizetni, mint annak, aki az egész jövedelmét csak magára költi. Tisztelt Képviselő Úr! Azt javaslom, hogy beszéljen már a francia baloldallal vagy a német baloldallal, ott teljesen természetes, hogy az adózás szempontjából figyelembe veszik, hogy ki hány gyermeket tart el az adójából. Ne a jobboldalra hallgasson, hanem nézzen szét az európai baloldaliak között!

Kifogásolta egyébként, hogy kultúrára nem költünk. Lehet, hogy a képviselő úrnak nem tűnt fel, de például a Zeneakadémia éppen tegnapelőtt került átadásra, és még említhetném az Erkel Színházat is. Én azt gondolom, lehet hosszan beszélni, hogy elfogyjon a többiek elől az idő, de azért érdemes lenne a tényekre, a realitásokra egy kicsit jobban odafigyelni. (Németh Zsolt, Fidesz: Így van!)

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai