Készült: 2020.06.03.16:15:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

338. ülésnap (2013.12.17.), 2. felszólalás
Felszólaló Harrach Péter (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:35


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Illő, hogy most, a karácsony előtti utolsó ülésnapon néhány szót szóljunk, egyrészt a köszöntés szavait, másrészt próbáljuk azt az üzenetet megfogalmazni, ami nekünk szól ebből az ünnepből. Én is és képviselőtársaim, mindnyájan kívánunk minden jelen lévő és jelen nem lévő képviselőtársunknak, illetve azoknak, akik a médián keresztül kapcsolódnak be ülésünkbe, áldott ünnepeket és boldog új évet.

De ezen túl a karácsonyi üzenet egyszerű megfogalmazása is szükséges. Ez pedig nem fogalmazható meg másképpen jól, mint ahogy a karácsonyi ének kifejezi: dicsőség Istennek, békesség az embernek. Mit jelent ez a béke mint üzenet? Nyilvánvalóan elsősorban a belső békét, ami nagyon fontos nekünk, hiszen azt jelenti, hogy az ember mint ember a helyén van. De az emberek közötti békéről is szó van, és ezt naponta tapasztaljuk, ennek hiányát is néha. Bár vegyük észre a jó jeleket! Egy szubjektív megjegyzést itt engedjenek meg: úgy érzem, hogy például a közlekedésben ma már sokkal békésebbek vagyunk, mint hajdanán voltunk. Persze, vannak erőszakos fickók, de hát ez mindenhol van.

Ami a legfontosabb ma számunkra, az a társadalmi béke; a társadalmi béke, ami a társadalmi csoportok közötti békét jelenti, de a politikai erők közötti politikai békét is. Két történelmi eseményre hadd hivatkozzak, ami egyfajta társadalmi békekötés volt: a bethleni konszolidáció idejére, amikor egy olyan ellenzékkel tudott a kormányerő békét kötni, amely felismerte a nemzeti érdekeket, és képviselte az alapvető emberi értékeket is; de gondolhatunk egy rossz békére is, a kádári békekötésre, amikor az emberektől elvette alapvető jogukat, a személyes szabadságot, és cserébe adott valamit, foglalkoztatást, lakhatást, egy relatív biztonságot.

Ma két területen szükséges megkötnünk a békét: az egyiket a társadalom tagjai között, a másikat pedig, ahogy említettem, a politikai erők között. Nyilván nem a kampány időszakában kell ezt megtenni, hiszen ez arra alkalmatlan. De gondoljunk arra, hogy egyrészt a társadalmi béke megkötése részben megtörtént. Legalábbis elindultunk annak útján, hiszen azokat a nagy feszültségeket a parlamenti többség és a kormány kezdte kezelni, amelyek feszítik a társadalmat. Gondoljanak csak a foglalkoztatás növelésére, elsősorban a közfoglalkoztatással, gondoljunk a devizahitelesek gondjainak enyhítésére vagy a rezsiköltségek csökkentésére. Mindez a társadalmi csoportok közötti békét is szolgálja.

A politikai béke pedig, úgy érzem, megint csak egy szubjektív vélemény, talán a következő ciklusban valamelyest megköthető. Hiszen most megtörténtek azok a nagy változások, amelyek feszültséget okoztak. A gyakorlat a következő időszakra vár, és akkor talán egy olyan ellenzékkel, amely felismeri a nemzeti érdekeket, és képes képviselni az alapvető emberi értékeket, lehet valamiféle békét kötni. Még egyszer, mindenkinek békés, boldog karácsonyt kívánok és boldog új évet.

Köszönöm szépen. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai