Készült: 2020.05.28.14:21:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

295. ülésnap (2013.07.04.), 11. felszólalás
Felszólaló Harrach Péter (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:23


Felszólalások:  Előző  11  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az utóbbi két felszólalás egyike heves védelmet jelentett a szuverén Magyarország elleni európai baloldali támadás mellett, hiszen ők voltak sugalmazói, a hazai baloldal, ennek a nemzetközi támadásnak; a másik egy egyértelműen euroszkeptikus álláspontot képvisel. Talán nem veszik tőlem rossz néven, ha én kereszténydemokrataként egyiket sem tudom elfogadni. Én a mellett az Európa mellett teszem le a voksomat, amelyet kereszténydemokraták alapítottak, Adenauer, Schuman, de Gasperi és a többiek.

Mit mondanak erről az érintettek? Mielőtt még ezt idézném, engedjenek meg egy megállapítást. Úgy látjuk, hogy az európai baloldal letért arról az útról, amit az alapítók hagyományos és tartós értékrendje alapozott meg. És az az út, amire rátértek, a '68-as megmozdulások idejétmúlt, dekadens és kaotikus világát idézi. (Dr. Józsa István: Orbán Viktor.) És ha már a kettő között különbséget kell tenni, talán érdemes Adenauer egy sajátos megjegyzését idehozni, ami az egyetemes értékekről szól és az örökérvényűségről. Azt mondja, hogy a tízparancsolat azért olyan egyértelmű, mert nem konferencián döntöttek róla.

És mit mondanak az alapító atyák a demokráciáról és Európáról? Schuman így szólt: "Európát nem lehet valamely közös szerkezet kialakításával integrálni. Mindenekelőtt a tényleges szolidaritás megteremtésére van szükség." Beszél a kereszténydemokrácia felfogásáról, amely az ember egyenlőségét fajra, színre, osztályra és foglalkoztatásra tekintet nélkül hirdeti, és elismeri a munka méltóságát. És hozzáteszem: a nép döntésének tiszteletben tartását. Még egy mondatot hadd idézzek tőle: "Európa feladata, hogy új utat nyisson meg civilizációnk sokszínűsége elfogadása révén, amely sokszínűségben mindenki tisztelettel fordul a másik felé."

(15.10)

Ez az európai döntés nem a tisztelet megnyilvánulása volt. Az is tény, hogy emögött valóban gazdasági, politikai és ideológiai okok vannak. A gazdasági ok nyilvánvalóan azoknak a cégeknek az érdeksérelmét jelenti, amelyek azután a kormányukon és képviselőiken keresztül támadják Magyarországot. A politikai cél egyértelműen a nép politikai akaratát megtestesítő kétharmad elleni támadást jelenti, és az ideológia, az, amiről az előbb beszéltem, két világ és két út ütközéséről szól.

Végül engedjék meg, hogy a libanoni szerződésből... - a lisszaboni szerződésből (Derültség, zaj az MSZP soraiban.) idézzek. Látom, kedves barátaim, a lényegre figyelnek (Zaj az MSZP soraiban. - Az elnök csenget.), a lényeg pedig így szól... Ez egy színvonal! Az az eljárás, ahogyan a nemzeti parlamentek az Európai Unió tevékenységei vonatkozásában kormányuk felett ellenőrzést gyakorolnak, az egyes tagállamok saját alkotmányos szervezetére és gyakorlatára tartozik, azzal az óhajjal, hogy ösztönözzék a nemzeti parlamentek nagyobb mértékű részvételét az Európai Unió tevékenységében. Erről van szó ma. Egy olyan határozatot fogadunk el, amely megvalósítja, hogy egy nemzeti parlament az Európai Unió tevékenységében részt vegyen. Mindenkit kérek, hogy szavazza meg ezt a határozatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  11  Következő    Ülésnap adatai