Készült: 2020.07.11.23:24:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

332. ülésnap (2013.12.03.), 6. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:18


Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a lehetőséget. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mindig érdeklődéssel hallgatom, amikor szocialista képviselőtársaim a közbiztonságról vagy a rendőrség helyzetéről beszélnek, hiszen nekik köszönhetjük, hogy immár nemcsak a kisállat-határozókból ismerjük a "sün" szót, hanem a rendőrség szóhasználatából is. Nekik ugyanis sikerült olyan szintre süllyeszteni a rendőrség bevetését, használatát, hogy a "sün" kifejezés egy tömegből kiemelési módszert jelent immáron 2006 óta, ha jól emlékszem, sokak számára, nem csak egy aranyos kis állatot, aki a kert végében végigsomfordál, és a gyerekek kitesznek neki egy kis tejet.

De ha más állapotokat nézek, ha azt tekintjük, hogy a szocialista kormányok idején engedték, hogy akár a becsületnapi felvonulásokat szabadon megtartsák Budapesten, vagy a Magyar Gárda ezres, tízezres demonstrációkat tarthatott Budapest, Magyarország közterületein, utcáin, ehhez képest ezek a megnyilvánulások a rendőrség által vissza lettek szorítva, vagy a rendőrség nem engedélyezte például az Élet menetével párhuzamos "Adj gázt!" tüntetést, akkor láthatjuk, hogy egy sokkal szakmaibb és sokkal hatékonyabb rendőrség áll rendelkezésünkre. Ennek persze sok alapját kellett megteremteni, pótolni kellett azt a személyi állományt, ami hiányzott a rendőrségtől. Hiszen a szocialista korszakban szinte ösztönözték, sőt mondhatjuk, nem is szinte, hanem ösztönözték a rendőröket arra, hogy nyugdíjba menjenek. Hiszen egy rendőrnek 40-50 éves korában, ha elment nyugdíjba, a nyugdíjban megkapott juttatása magasabb volt, mint a szolgálati illetménye. Tehát mindenki tömegesen igyekezett kilépni a rendőrség kötelékéből. Ezt kellett nekünk mindenekelőtt pótolni, és immár több mint 3200 rendőrrel pótoltuk is ezt az állományt, hogy legyen alap, legyen egy olyan rendőri létszám, amivel már hatékonyan fel lehet lépni a bűncselekmények felderítése érdekében.

Ehhez szükség volt persze szigorúbb törvényekre is. Itt a büntető törvénykönyvet elfogadtuk, és idén július 1-jén hatályba is lépett, amely sok helyen végre a rendőrségnek valós lehetőséget ad, és nem megköti a rendőrök kezét, vagy nem teszi nevetség tárgyává azokat az embereket, akik a rend fenntartása érdekében, akár saját maguk biztonságának megőrzése érdekében, akár az egész közösség biztonságának megőrzése érdekében fellépnek. Ne feledjük el, hogy ez a parlament tágította oly mértékben a jogos védelmi helyzet lehetőségét, a jogos önvédelem lehetőségét, hogy immáron akit, mondjuk, éjszaka a lakásában vagy csoportosan felfegyverkezve sötétségben, a kertjében megtámadnak, már nincs megkötve, hanem maga akár élet elleni támadásnak is veheti azt a támadást, ha valaki a kertben késsel, három másik társával, szürkületkor közelít hozzá. És immáron a polgároknak legalább a büntető törvénykönyvünk nem köti meg a kezét a saját maguk megvédése érdekében.

(9.10)

Ez csak a nulladik lépés, hogy az állampolgárok maguk el tudják hárítani ezeket a támadásokat, és aztán ne ők kerüljenek a vádlottak padjára, hiszen olyannal is találkoztunk a szocialista büntetőpolitika következményeként - az akkori jogszabályok szerint -, hogy ha valaki saját magát védte, akkor végül nemcsak a támadókkal szemben kellett védenie önmagát, hanem a bírósági tárgyaláson az ügyésszel szemben is. Ezt a helyzetet is a feje tetejéről a talpára állítottuk. Ezen túlmenően a három csapás intézményével szintén igyekeztünk szigorítani azoknak a büntetési tételét, akik már többedszer élet elleni vagy súlyos erőszakos bűncselekményeket követnek el, és ezért állnak a bíróság előtt.

20 éves tabukat, 23 éves tabukat döntött le a rendőrség az elmúlt három esztendőben. Elég csak a Vizoviczki-ügyre gondolni, mindenki tudta, látta, hogy vannak ilyen ügyek, de senki sem mert lépni. Akkor, amikor beszéltek korábbi kormányok esetleg az alvilág és a rendőrség összefonódásáról, ha beszéltek is róla, nem tettek semmit. Ez a kormányzat volt az, aki egy ismerten - a budapesti alvilágban sok-sok éven keresztül - meglévő rendőrségi és alvilági összefüggést leleplezett, az illetőket letartóztatta, és elindult a büntetőeljárás, és elindult a felderítése ennek az ügynek. Ilyen mértékű megtisztulása a rendőrségnek a korábbi években nem volt látható.

Fontos, hogy az életpálya bizonyos elemeit meg tudtuk a rendőrök számára is indítani. Ez egyrészről nyilván a karrierpálya tervezése a fegyveres szolgálatból a polgári közigazgatási irányba, ezzel kapcsolatos törvényjavaslat a hetekben is feküdt a parlament asztalán. A lakhatás kérdését igyekeztünk megoldani, hiszen Budapesten a legnagyobb gond, hogy a legtöbb rendőr vidéki, és nehéz a lakhatás megtétele.

Az iskolarendőr-programmal igyekeztünk a megelőzésre is nagyon nagy hangsúlyt fektetni, hiszen nem csak bővültek a rendőrség forrásai; azért felhívnám a figyelmet erre, hogy a rendőrségnél sosem voltak olyasfajta bármifajta zárolások vagy egyebek, amelyek a működést veszélyeztették volna. Emlékszik, akár az idei költségvetés tervezésekor is látható, hogy a rendőrség több pénzből gazdálkodik, de például az EU-elnökség alatt, 2011-ben is bővültek ezek a források. Én biztos vagyok benne, hogy a kistelepüléseken élők is pontosan az újraalapított rendőrállomásoknak a pozitív hatását érzik.

Köszönöm szépen a figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai