Készült: 2020.07.05.00:21:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

269. ülésnap (2018.02.20.), 180. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:26


Felszólalások:  Előző  180  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHÁRD, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Kedves Képviselőtársaim! A Magyarország és a Tádzsik Köztársaság között aláírt kétoldalú beruházásvédelmi megállapodás, én úgy hiszem, egy fontos mérföldkő a két ország közötti együttműködésben, egyebek között hozzájárul ahhoz, hogy tovább bővüljön a gyógyszeripari és az élelmiszer-biztonsági együttműködés a két ország között. Tádzsikisztán magyar élelmiszer-biztonsági technológiákat is tervez importálni, mivel az ország területének csak 7 százalékát tudja mezőgazdasági termelésre fordítani, ezért tehát nagy az élelmiszer-biztonság jelentősége. Ezenfelül hatalmas beruházási lehetőségek kínálkoznak Tádzsikisztánban a magyar vízügyi cégek számára, mivel ebben a közép-ázsiai országban van Ázsia vízenergia-készleteinek 54 százaléka. Az országnak számos folyója és hegyi tava van, ugyanakkor a potenciális vízenergiának mindössze az 5 százalékát használja ki, és a lakosságnak csak a 45 százaléka jut hozzá a közvetlen ivóvízhez. Ezzel szeretném érzékeltetni, hogy milyen nagy a lehetőség a magyar vízgazdálkodási technológiák Tádzsikisztánba történő exportjának. A magyar cégek beruházásainak megkönnyítése céljából egy hitelkeret létrehozására is sor került az Eximbanknál.

Tisztelt Országgyűlés! Ahogy az államtitkár úr is elmondta, fontos garanciája a fentieknek az előttünk fekvő egyezmény 8. cikke. E jogszabályhely szerint az egyik szerződő állam és a másik szerződő állam beruházója között az egyik szerződő állam területén lévő beruházásával kapcsolatban keletkezett viták rendezését a vitában álló feleknek elsősorban peren kívül, tárgyalásos módon kell egymással rendezniük. Mint bizonyára sokak számára ismeretes, a beruházásvédelmi megállapodások lényegét, értelmét éppen a beruházó tulajdonának védelmét szolgáló választottbíráskodás lehetősége jelenti, ezért fontos, hogy a törvényjavaslattal kihirdetendő egyezmény is tartalmazza a beruházók védelmét szolgáló legfőbb garanciális elemet.

Tisztelt Képviselőtársaim! Végül szeretném hangsúlyozni, hogy Magyarország a keleti nyitás keretében nagy hangsúlyt fektet a közép-ázsiai országokkal fennálló kapcsolatok bővítésére, fejlesztésére, amihez szervesen illeszkedik a Tádzsik Köztársasággal való együttműködésnek az előbb vázolt elmélyítése is. Jelenleg Ázsiában van a világ leggyorsabban növekvő régiója. Annak érdekében, hogy a versenyképesség és a biztonság is növekedjen, úgy hiszem, hogy magától értetődik a szoros együttműködés. Hazánk élen jár a gazdasági együttműködésben Ázsiával. Tehát a jelen megállapodás elengedhetetlen a kedvező beruházási feltételeknek a megteremtésére a beruházások biztonsága tekintetében. Éppen ezért kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák az előttünk fekvő törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  180  Következő    Ülésnap adatai