Készült: 2019.11.15.15:59:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 429. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  429  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Vártam, hogy a polémia befejeződjön. Göndör István azon megjegyzésére szeretnék két percben reagálni, amelyben arra utalt, hogy megvizsgálta és megnézte azt, hogy az önkormányzatok mai részvénytulajdona kevesebb, mint 10 százalék.

Én az okokra szeretnék rávilágítani, hogy miért kevesebb, mint 10 százalék. Ennek az oka, tisztelt hölgyeim és uraim, abban keresendő - sokszor elhangzott ebben a parlamentben -, hogy volt egy Bokros-csomag, amelynek következtében az önkormányzatok olyan helyzetbe kerültek, hogy nem arra, amit Göndör képviselő úr mondott, hogy felújításra meg beruházásra költötték ezeket a pénzeket, hanem nagyon-nagyon sok esetben működési költségre kellett a gázközművagyonért, amit áron alul kellett eladni, és azért kellett áron alul eladni, mert az állam a részvények többségét - ami egy cég irányításához szükséges volt - eladta, és így leverte a részvények értékét olyan alacsonyra, hogy az önkormányzatok kénytelenek voltak ezt alacsony áron értékesíteni.

Nem beszélve arról, hogy ezek a részvények abban az időben szinte - bocsánat a kifejezésért - döglött részvényeknek minősültek, mert már azok az új tulajdonosok megvásárolták a legnagyobb tulajdoni részt, amely az ő irányításukhoz szükséges volt. Csak amiatt vásároltak adott esetben különböző brókercégek részvényeket, hogy még a nagy tulajdonosok egymás közötti arányát is javíthassák egyik vagy másik javára.

Annak pedig kifejezetten örülök, amit az államtitkár úr mondott; én is javasolni akartam, hogy a megkezdett, de augusztus 3-áig be nem fejezett beruházásokra módosító indítvány érkezett, de ezt majd bővebben a felszólalásomban fejtem ki.

 
Felszólalások:  Előző  429  Következő    Ülésnap adatai