Készült: 2019.11.13.11:14:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 392. felszólalás
Felszólaló Kékkői Zoltán József (FKGP)
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:12


Felszólalások:  Előző  392  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÉKKŐI ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A sertéságazat a mezőgazdaság bruttó termelési értékéből mintegy 14 százalékos részarányt képvisel, az állattenyésztés bruttó termelési értékéhez 33 százalékkal járul hozzá. Az elmúlt évtizedben az állattenyésztés termelési szerkezetén belül csökkent ugyan a sertéstenyésztés részaránya, de a mezőgazdasági termelésben betöltött szerepe jelentős.

Az elmúlt évet a vágósertés iránti piaci keresleti pozíció és az ezzel együtt járó kedvező felvásárlási ár jellemezte. Az ország sertésállománya 2001. december 1-jén - mint ahogy ön is említette - 4,8 millió darab volt; a 2000. december 1-jei létszámhoz képest lényegében nem változott. Az állatállomány több mint 50 százalékát az egyéni gazdálkodók tartják.

A vágósertés országos átlagos felvásárlási ára 2001-ben éves szinten élősúlyra vonatkoztatva 334 forint/kilogramm volt, a kialakult felvásárlási ár jövedelmet biztosított a sertéstartók részére. A vágóállatok közül a vágósertés termelői átlagára emelkedett a legnagyobb mértékben 2001-ben, 47,2 százalékkal úgy, hogy közben a vágósertés-hizlalás önköltségét alapvetően befolyásoló takarmányárak csökkentek. A hazai felvásárlási ár 2001-ben 15-20 százalékkal haladta meg az EU-tagországok átlagos felvásárlási árát. Ez a tendencia napjainkra is jellemző.

A vágósertés intervenciós áron alapuló minőségi termelési támogatásáról szóló 112/2001. számú FVM-rendelet szerint az S és az E minőségi besorolású vágósertésekre maximum 20 forint/kilogramm, az U kategóriára pedig 15 forint/kilogramm támogatás igényelhető. Ha a felvásárlási ár az S és az E kategória esetében 378 forint alá, az U osztálynál pedig 361 forint/kilogramm alá csökken, az alapanyag-termelő veheti igénybe a támogatást. Ez a három minőségi osztály képviseli a minősített sertések mennyiségének 78 százalékát, így az állam a termékpályán jelentkező, meghatározó nagyságrendű vágósertés-alapanyag hizlalásának költségeihez járul hozzá.

A kormány célja a sertéságazat jövedelemtermelő képességének fenntartása, a sertéspiac eseményeit folyamatosan figyeli és elemzi a szaktárca. Amennyiben a hazai felvásárlási árak változása a piaci egyensúlyt megbontja, a minisztérium megvizsgálja az állami szerepvállalás kibővítésének lehetőségét és mértékét.

Köszönöm a figyelmét.

 
Felszólalások:  Előző  392  Következő    Ülésnap adatai