Készült: 2020.08.11.06:05:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

67. ülésnap, 87. felszólalás
Felszólaló Dr. Bogár László
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:05

Felszólalások:  <<  87  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Való igaz, a 2000. év dátumváltása a világ valamennyi kormányát igen komoly feladatok elé állítja. Természetesen a magyar kormány is elkészítette - s egy kicsit a végéről kezdek az ön kérdéseire válaszolni - azt az átfogó koncepciót és cselekvési programot, amelynek segítségével megkíséreljük - hiszen a kimenetelét egyelőre sehol a világon pontosan nem lehet tudni - ezt a problémát minél kisebb veszteséggel kezelni. Azt persze nem árt tudni erről a kérdésről - ezt az ön kérdéseinek az iránya is mutatja -, hogy az egész problémával kapcsolatban a leglényegesebb a minél szélesebb körű informáltság megoldása.

 

(13.30)

 

Már csak azért is, mert egyre több olyan szakértő van, a kérdésnek egyre több olyan szakértője akad, aki úgy véli, hogy az informálatlanságból adódó esetleges pánik nagyobb károkat okozhat, mint maga az eredeti probléma. Ezért aztán természetesen a magyar kormány is elsősorban a mind szélesebb körű informálást tartja a legfontosabbnak.

Végigfutva a kérdésein - és majd talán abban az egy percben folytathatom, hiszen aligha lehet ezeken a rendelkezésemre álló időben végigfutni -, hogy van-e egyszerű megoldás: nyilvánvalóan nincs. Olyan komplex kérdésről van szó és olyan szerteágazó problémáról, ahol legfeljebb csökkenteni lehet vagy minimalizálni a kockázatokat, de átfogó megoldás valószínűleg nem létezik.

Ami a felkészülést illeti, a térség országaihoz képest - hiszen állandó információs kapcsolatban állunk a szomszédos országokkal, a nemzetközi szervezetekkel is - azt mondhatjuk, hogy a felkészülésünk normális ütemben halad.

Ami a legnagyobb gondot illeti, ezt részben már megválaszoltam, a pánik elkerülése. Az informálatlanságból adódó pánik elkerülését tekintjük (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) legfontosabb feladatunknak. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

Felszólalások:  <<  87  >>    Ülésnap adatai