Készült: 2020.07.08.06:54:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2006.10.17.), 190. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Veres János pénzügyminiszter mondataira a következőt reagálom. Menjen be a Pénzügyminisztériumba, vegye elő a 2005. szeptember 16-ai sajtófigyelést, a következőt olvashatja benne: "Almunia biztos Budapesten (Közbeszólások az MSZP padsoraiból az elnök felé, többek között: Újságot olvas!) személyesen közölte Veres Jánossal az Eurostat álláspontját, miszerint az autópálya-építéssel kapcsolatos kiadásokat nem lehet kihagyni a büdzséből, aminek következtében az idei (Zaj és szórványos taps az MSZP padsoraiból.) költségvetési deficit a GDP 3,6 százaléka fölé emelkedik."

Tehát, miniszter úr, mondott önnek Almunia biztos ilyet? Közölt önnel szeptember 16-án ilyet, hogy közli az Eurostat álláspontját, miszerint nem lehet kihagyni a büdzséből az autópálya-finanszírozást? Hogyha nem emlékszik rá, akkor közlöm, hogy ön mit válaszolt. Veres János pénzügyminiszter közölte: "Magyarország betartja a vállalását, az autópályákkal kapcsolatos problémák pedig csupán technikai jellegűek." Tehát ön már akkor sem ismerte el, mint most sem, a trükköt, az európai uniós normák megsértését, a törvények be nem tartását. De ezt még megfejelte Batiz András kormányszóvivő, aki azt mondta, hogy az Európai Unió pénzügyi biztosa is elismerően szólt a magyar gazdaság állapotáról. S közölte a kormány álláspontját, ami lényegében a kormányfő álláspontja, ami egyezik az önével. "Statisztikai kérdés semmilyen módon nem befolyásolja a kedvező folyamatot."

Miniszter úr, hogyha ez nem bizonyíték arra, hogy önök igenis trükköztek, igenis próbálták becsapni a közvéleményt, az még hagyján, hogy a magyar lakosságot, mert ahhoz már talán a lakosság hozzá is szokott, de hogy magát az Európai Uniót is, az egyszerűen felháborító!

Ami pedig a tartalékkérdéssel kapcsolatos megjegyzését illeti, ön rosszul emlékszik. A törvénybe önök rakták be, és önöknek, a kormánynak ad felhatalmazást a törvény passzusa. Nem szükséges és nem kötelező ilyen tartalékképzést előírni. Nyilvánvalóan a rossz pénzügyi és költségvetési helyzet okozta ezt a rossz tervezést, amit az Állami Számvevőszék megfogalmazott az önök irányába, és ne kenje ezt az Orbán-kormányra, mert ez a saját maguk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) találmánya, és a törvény nem írja ezt elő, csak lehetővé teszi. Ez teljesen más kérdés.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból. - Zaj az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai