Készült: 2020.04.08.09:10:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

161. ülésnap, 90. felszólalás
Felszólaló Dr. Csillag István
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás gazdasági és közlekedési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:12

Felszólalások:  <<  90  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány megbízható partner, mert hiszen a tíz újonnan csatlakozó ország közül elsőként hazánk hirdette meg január 15-én azokat a pályázatait, amelyeknek - a május elsejei csatlakozást jóval megelőzően - hihetetlenül sok pályázó eleget téve elindította a fejlesztéseit. Mint ön elég jól tudja, ezeknek a pályázati támogatásoknak az a módszere, hogy szerződést kell kötni azokról a fejlesztésekről, amelyeket ha elvégeztek, utóbb, utófinanszírozás keretében egyenlítenek ki. Következésképpen nem ígéretekre, hanem az elvégzett és bekövetkezett beruházásokra, ezek dokumentációira térít vissza támogatást az Európai Unió polgáraitól származó adófizetők pénzéből a kormány.

Azokat az eljárásokat és azokat a formákat alkalmazzuk, mint minden más európai uniós tagország, következésképpen nem ígéretre, nem csupán egy-egy levélre fizetünk, hanem azoknak a munkáknak az elvégzésére, a szerződéskötéshez csatolt bizonylatok és dokumentumok meglétére és a ténylegesen elvégzett munkák számláira. Arról szeretnék önnek beszámolni, hogy bár kétségtelen tény, hogy az elsőségből hazánknak a döccenők is kijutottak, hiszen nemcsak meghirdetni kellett a pályázatokat, hanem az ellenőrzés, az igénybevétel valamennyi eljárását és dokumentumát elsőként a tíz tagország közül nekünk kellett elvégeznünk, és tény az is, hogy ez élesen szemben áll az önök gyakorlatával; hiszen ott nagyon sokszor szó nem volt arról, hogy ellenőrzés, eljárások, tisztánlátás és a megfelelő dokumentumok utólagos ellenőrizhetősége is szerepelt volna a követelmények között.

Száz szónak is egy a vége, annak a például gazdasági versenyképességet célzó több mint 4700 pályázatnak az ellenőrzése befejeződött, a nyertes pályázók kiértesítése befejeződött, a szerződések megküldése folyamatban van. De nem mi írjuk elő azt a pályázóknak, hogy mikor küldhetik vissza a szerződéseket és a szükséges bizonylatokat. Erről ők gondoskodnak. Azt pedig, ha ez nekik valamilyen ok miatt nem érdekük, hogy a lehető leghamarabb tegyék ezt meg, azt mi minden eszközzel, felvilágosítással segítjük elő, de nyilván a kifizetések is csak akkor történhetnek meg, amit ön itt hiányol, ha a szerződések, bizonylatok, becsatolt számlák és az elvégzett munka is rendelkezésünkre áll. Ez az, amit megtesz az apparátus haladéktalanul, és minden egyes pályázat ellenőrzését követően.

Mindezek miatt gondolom azt, amit ön kérdésként feltett, hogy igen, felelősen bánunk nemcsak a magyar adófizetők, hanem a dán, a holland, a német meg az osztrák adófizetők pénzével akkor, amikor a szerződéskötéseknél megkövetelünk minden egyes bizonylatot, és ekkor fizetünk. Ezért nem gondolom, hogy a versenyképesség csupán pénz, hanem együttes erőfeszítés és beruházások eredménye. Kérem a válasz elfogadását.

Köszönöm.

Felszólalások:  <<  90  >>    Ülésnap adatai