Készült: 2020.07.05.00:15:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

337. ülésnap (2013.12.16.), 70. felszólalás
Felszólaló Dr. Budai Gyula (Fidesz)
Beosztás vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:23


Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BUDAI GYULA vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Megígérem önnek, de nem az ön kérésére egyébként, hogy nem kívánom azokat már hatályban lévő jogszabályokat és intézkedéseket felsorolni, amiket ön ugyan nagyon nem szeret, de ezek tények. És mind a három kérdésére fogok önnek válaszolni. Eddig is szoktam válaszolni az ön kérdésére. Az más kérdés, hogy önnek nem tetszik az én válaszom, de ez az ön problémája.

2011-ben tíz nemzeti park igazgatósága kapott forrásokat arra vonatkozóan, hogy az úgynevezett zsebszerződésekkel érintett területek tekintetében akár kisajátítás, akár adásvétel jogcímén területeket szerezzen vissza. 2012-ben 1 milliárd 50 millió forint állt a tíz nemzeti park igazgatóságának rendelkezésére, és ebből 2051 hektár területet vásároltak meg, illetve sajátítottak ki. 2013-ban a nemzeti parkoknak 1 milliárd 850 millió forint állt rendelkezésükre, és ebből 2338 hektárt vásároltak meg adásvétel jogcímén, 190 hektár vonatkozásában rendeltek el kisajátítást. Szeretném az ön figyelmébe ajánlani, hogy nemcsak az Őrségi Nemzeti Parkról van szó, hanem a Kiskunságban is voltak ilyen kisajátítások és ilyen vásárlások. Tehát a kormány által deklarált 4 ezer hektáros állami tulajdonba vétel, ami ki volt tűzve célként, megvalósult. Ugyanakkor szeretném önt tájékoztatni, hogy 2014-ben 1,6 milliárd forint áll a nemzeti parkok rendelkezésére.

Az NFA vonatkozásában a következőről szeretném önt tájékoztatni, képviselő úr. Az NFA-nak ebben az évben közel 4 milliárd forint állt rendelkezésére, hogy az állam által deklarált elővásárlási jogát gyakorolja. Ezt meg is tette, és a mai napig az NFA ebből a 4 milliárd forintból 6453 hektárra jelentett be elővásárlást, és vásárolt meg ebben az évben. Úgy gondolom, képviselő úr, hogy itt már közel 10 ezer hektár nagyságú területről beszélünk. Én nem kívánok önnel itt vitába szállni azzal, amit ön mondott, hogy az ön információi szerint közel egymillió hektár olyan terület van külföldiek, hogy így mondjam, használatában, ami zsebszerződéssel érintett. Úgy gondolom, hogy ez a terület jóval kevesebb ennél.

Ugyanakkor az a jogszabály, amit a parlament elfogadott, a 2013. július 1-től hatályba lépett új Büntető Törvénykönyv alapján kizárja, hogy a külföldiek zsebszerződés útján földterületet vásároljanak, mindenképpen gátat vetett annak, hogy az ilyen jellegű jogügyletek, hogy így mondjam, törvényesek legyenek.

A következő kérdése, hogy milyen intézkedések voltak a zsebszerződések tekintetében. 2012-ben 34 bejelentés érkezett a minisztériumba, ezt továbbítottuk az ügyészségnek, 2013-ban 19 bejelentés érkezett, ezt is az ügyészségnek és a rendőrségnek továbbítottuk. 2012-ben az ügyészség egy esetben indított keresetet semmis szerződéssel kapcsolatban, 2013-ban már 12 esetben indított keresetet semmisségre való hivatkozással. Az ügyvédi kamara abban a körben, hogy hány ilyen jellegű eljárás indult ügyvédek vonatkozásában, nem tudott tájékoztatást adni, mert az új büntető törvénykönyv hatálybalépéséig közokirat-hamisítás miatt folyt eljárás. 2013. július 1-jétől pedig nem indult eljárás ilyen dologban.

Hogy miért vettük le napirendről a törvényt? Nagyon egyszerű: az elmúlt időszakban számos olyan földhasználattal kapcsolatban érkezett bejelentés, ami miatt meg kell fontolni, hogy a büntető törvénykönyv módosítása is szükséges.

Köszönöm szépen, képviselő úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai