Készült: 2020.08.10.14:01:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

43. ülésnap, 103. felszólalás
Felszólaló Szalay Gábor (SZDSZ)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás gazdasági és közlekedési minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:25

Felszólalások:  <<  103  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! A ruházati iparban és azon belül a bőr- és cipőiparban kialakult nehéz helyzet nem ismeretlen a kormányzat előtt, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium mint szaktárca előtt sem, mint ahogy feltételezésem szerint mindez nem volt ismeretlen az előző kormány és az előző kormány illetékes tárcája előtt sem.

A napjainkra kialakult nehéz helyzet okaként azonban az ön által említett, valóban meglévő okokon túlmenően mást is meg kell hogy említsünk. Például a munkaerőköltség drasztikus emelését, ami az elmúlt évben nagy vitákat váltott ki, és a munkavállalók, a minimálbért keresők számára nyújtott jelentős előnyei mellett, ugyanakkor a munkaadók, a cégek részére jelentős hátrányt hordozott, különösen az alacsony fizetésű textil- és bőriparban. Ezen túlmenően a forint erősödése, ami napjainkban is folytatódik, szintén hátrányosan érintette a textilipart, a ruházati ipart; a megrendelések csökkenése, a nemzetközi piacokon tapasztalható recesszió szintén. Mindezek elsősorban természetesen az exportra termelőket érintették, amire a GKM-nek nincs közvetlen, hathatós befolyásolási lehetősége. A gazdasági tárca részéről ez év második felében számos, az importtermékek behozatalával és értékesítésével kapcsolatos szabály szigorítására és a képviselő úr által is említett problémák enyhítésére vonatkozó javaslatot tettünk. Javaslataink egy része már új szabályozás formájában megvalósult, más része pedig a számlaadás szigorítására vonatkozóan még előkészítés alatt áll.

Ezen túlmenően az érintett szakmai és munkavállalói érdekképviseletek bevonásával, a Pénzügyminisztérium és a munkaügyi tárca képviselőinek részvételével szakmai bizottságot hoztunk létre, hogy valami megoldást találjunk a ruházati ipar, ezen belül a bőr- és cipőipar, nevezetesen a bonyhádi cipőipar problémáinak leküzdésére. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  103  >>    Ülésnap adatai