Készült: 2020.07.15.00:23:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

171. ülésnap (2008.11.04.), 84. felszólalás
Felszólaló Hadházy Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:50


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HADHÁZY SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Talán nem mindenki gondol a költségvetés tárgyalására akkor, amikor ezt a szót hallja, hogy bizalom. Én ezt a szót szeretném értelmezni.

Bizalom nélkül az emberi kapcsolatok nem működnek, vagy ha működnek, azok nem jól működnek. Bizalomra épül a családi kapcsolat, bizalomra épül a barátság is. De, tisztelt képviselőtársaim, meg fognak lepődni, bizalomra épül a politika is, hiszen amikor a választópolgár a választófülke magányában behúzza az x-et a megfelelő helyre, akkor bizalmat szavaz annak a politikai erőnek, akinél ez az x megjelenik. Ez a bizalom azonban, amit 2006-ban a Magyar Szocialista Párt kapott, mára teljességgel elolvadt. Éppen ezért látható az, hogy a pénzügyi válság Magyarországra sokkal nagyobb hatással van, mint az Európai Unió más országaira vagy a világ más országaira.

(14.50)

Azért van ez, mert a pénzügyi világ elveszítette a bizalmát a magyar politika, illetve a kormányzat képviselői irányában. Elveszítette azért, mert volt egy Őszöd 2006 őszén, és akkor a jelenlegi és akkori miniszterelnök büszkén kiállt, és azt mondta, hogy megmondtam az igazat. Elmondta, hogy hazudtak éjjel-nappal, elmondta azt, hogy mindenkit félrevezettek a választási siker érdekében, és azt gondolta, hogy most már kimondta az igazat, és ő megtisztulhatott ebben a nagy igazmondásban. De, tisztelt képviselőtársaim, nem ez történt. Látható módon egyáltalán nem ez történt.

A pénzügyi világ is bizalomra épül, és akkor, ha azt látja, hogy egy kormányzat összevissza beszél, egy kormányzat kiszámíthatatlan módon cselekszik, akkor ennek ára van. Ezt az árat fizetjük most is, hiszen Magyarország, a magyar költségvetés extra kamatokat kénytelen fizetni a világ számára, az IMF számára és más bankok számára. Ezért tartunk itt. És a miniszterelnök megint összefogásról beszél, összekapaszkodásról, mint ahogy 2006 tavaszán is tette ezt.

Tisztelt szocialista Képviselőtársaim! Legfontosabb költségvetési tényező a bizalom helyreállítása. Éppen ezért tisztelettel javaslom, hogy először az MSZP-frakció tegyen rendet a soraiban, állítsa helyre a bizalmat, és azt követően pedig lehet szó a költségvetés tárgyalásáról is. Ez az egy szó százmilliárdokat jelent. Nemcsak a pénzügyi világ nem bízik a kormányzatban, hanem a magyar vállalkozói réteg sem bízik a kormányzatban. Éppen ezért nem jönnek be azok az adóbevételek, azok a bevételek, amelyeket a kormányzat sorra, rendre betervez a költségvetésben. Az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy főleg a bevételi oldalon számos, nagy kockázatot jelentő tétel szerepel. Ilyen tétel például a regisztrációs adókból származó bevétel is, amely tekintélyes növekedést, gyarapodást mutat az ez évihez képest. Mintha a kormányzat nem tudná azt, hogy recesszió következik, amelyet elsősorban az autópiac érezhet. Már most látható az eladások drasztikus csökkenése, 10 százalék fölött van az eladások csökkenése. Hogyan lesz ezekből tehát költségvetési bevétel?

Az a szomorú, hogy a kormányzat nem képes hosszú távon gondolkodni, és nem próbálja meg a magyar kis- és közepes vállalkozásokat megfelelő helyzetbe hozni, és igaz ez a turizmus tekintetében is, hiszen a turizmus a GDP jelentős részét, közel 10 százalékát eredményezi. Nagyon minimális befektetéssel hozza ezt a 10 százalékot, és sajnálatos módon ez a bevétel a 2009-es években, 2010-ben is veszélybe kerül, hiszen a kormányzat elmulasztja az adók rendezését, és elmulasztja a vállalkozói környezet megfelelő kialakítását is.

A költségvetésnek tehát a legnagyobb baja a bizalomvesztés és a bizalom hiánya. Ennek tükrében tehát a 2009. évi költségvetés egy nagyon rossz, megalapozatlan és gyenge költségvetés lesz.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai