Készült: 2019.10.20.22:34:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap (2013.04.29.), 56. felszólalás
Felszólaló Móring József Attila (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MÓRING JÓZSEF ATTILA (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Gyurcsány-Bajnai-korszak számos szakterületen felelőtlen politikát folytatott, amelynek köszönhetően családok tízezreinek kellett és kell ma is rettegnie az utcára kerüléstől.

A lakosság devizaeladósodásának drámai növekedése a szocialista kormányok legsúlyosabb öröksége. A bankok és nagyvállalatok oldalán álló szocialisták semmit nem tettek annak érdekében, hogy ne következzen be a családok ilyen mértékű devizaeladósodása. Az Orbán-kormánynak 2010-ben a számtalan romokban lévő terület mellett fel kellett ismernie, hogy óriási baj van kialakulóban a devizahitelt felvett családoknál. A tűzoltás egyből megkezdődött, és a kormányváltás után egyből meghirdetésre került a kilakoltatási moratórium, ami azóta többször is meghosszabbításra került. Hamarosan megjelent a kormány otthonvédelmi akcióterve is.

A fenti intézkedések mindegyike arra irányult, hogy az emberek az otthonuk megőrzése mellett tudják törleszteni felgyülemlett hiteleiket. Az intézkedések azonban nem fedték le a teljes devizahitel-csapdába került réteget, ezért újabb programot kellett kidolgozni. A későbbiekben lehetőség nyílt kedvezményes végtörlesztésre; majd létrejött a Nemzeti Eszközkezelő is, amely a legkritikusabb helyzetben lévő családoknak próbált segítséget nyújtani; majd pedig megteremtette a kormány az árfolyamrögzítést az árfolyam-ingadozások tompítása érdekében.

Tisztelt Államtitkár Úr! A fenti intézkedések több százezer devizaadósnak nyújtottak segítséget, kezdve a törleszteni még éppen tudó adóstól a legkritikusabb helyzetben lévő emberekig. Sajnos azonban még mindig akadnak olyan családok, amelyek a kormány egyik korábbi akciójában sem tudtak részt venni. Ennek kapcsán kérdezem önt, tisztelt államtitkár úr, milyen további intézkedések történtek a közelmúltban a Gyurcsány-Bajnai-korszak idején devizahitel-csapdába került adósok megmentése érdekében.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai