Készült: 2020.07.10.18:13:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

148. ülésnap (2016.05.09.), 82. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád János (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökség államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:07


Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Urak! Engedjék meg, hogy először néhány általános nemzetpolitikai dologról tudjak beszámolni! A magyar kormány számos programot indított el az előző években annak érdekében, hogy a külhoni magyar közösségek erősödjenek és még inkább erősödjenek meg. 2012 óta folytatjuk a tematikus éveket. ’15-ben a külhoni szakképzés évét hirdettük meg, idén pedig a külhoni magyar fiatal vállalkozók évét hirdettük meg. Ennek keretében a Kárpát-medencei vállalkozó és vállalkozni vágyó fiatalok számára szervezünk továbbképzéseket, mentorálást, nyújtunk pénzügyi támogatást.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyeletével már elindult a vajdasági gazdasági fejlesztési program, amelyre a 2016-18-as időszakra 50 milliárd forintos támogatási keret áll rendelkezésre. Idén hasonló gazdaságfejlesztési program indul el a Kárpátalján is, mindkét területen, úgy gondolom, hogy nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy a szülőföldön tudjanak érvényesülni és megmaradni, boldogulni a magyarok.

Tavaly folytattuk és az idén is meghirdettük, el is bíráltuk már a Kőrösi Csoma Sándor-programot, illetve a Petőfi Sándor-programot. Ebben a két programban az idén 9, illetve 6 hónapos keretben 160 ösztöndíjast küldünk ki annak érdekében, hogy nyelvórákat szervezzenek, néptáncot oktassanak, ünnepi események és kulturális rendezvények szervezésével, egyáltalán közösségszervezéssel foglalkozzanak az ösztöndíjasok a Kárpát-medence szórványközösségeiben, illetve a magyar közösségekben Kanadától Új-Zélandig.

Emellett a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a külhoni magyarok, köztük különösen az erdélyi magyarság jogai ne sérüljenek, de a módszer az, ami az elmúlt másfél-két évben jellemzővé vált sajnos, és a kormányváltás sem jelentett ebben előrelépést: a jogfosztó politikai döntések bírósági köntösbe való öltöztetése valóban annyira rafinált, hogy rendkívül nehéz ellene harcolni. A román viszonylatban működő kisebbségi vegyes bizottság egyeztetésein rendre és tételesen rámutattunk a problémákra, kérve azoknak az orvoslását. Nem jutunk, nem jutottunk előre, a bizottság munkája ezért is feneklett meg.

Kiemelt figyelmet fordítunk a jogvédelemmel foglalkozó szervezetek működésére is. Támogatjuk a Kisebbségi Jogvédő Alapítványt, illetve a Kisebbségi Jogvédő Intézetet, amely csak Erdélyben öt állandó jogsegélyirodával rendelkezik. A Mikó-ügyben külön jogi segítséget nyújtunk az erdélyi református egyháznak.

Nemzetközi színtéren a Székely Nemzeti Tanácsnak az Európai Bizottság elleni ügyében Magyarország a Székely Nemzeti Tanács oldalán avatkozott be az Európai Unió törvényszékén folyó perbe és adta elő jogi érveit. Holnap születik meg adöntés ebben az ügyben. A nemzeti kisebbség oldalán avatkoztunk be az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója kontra Európai Bizottság ügybe is. Ennek szóbeli tárgyalására májusban kerül sor, amelyben mi is ott leszünk.

Bízom abban, hogy a törekvéseink elősegítik a külhoni magyarok szülőföldön való boldogulását, és hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a külhoni magyarság és ezen belül az erdélyi magyarok élni tudjanak az őket megillető jogokkal, ami hosszú távon biztosíthatja a megmaradásukat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai