Készült: 2020.01.29.22:42:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2012.12.17.), 76. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 3:55


Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által többször is feltett kérdésre, mely szerint milyen megtakarítást vár a kormány a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakításából, mindannyiszor azt a választ kapta, hogy a rendszer átalakításának célja nem a megtakarítások elérése, hanem az ellátórendszer átláthatóvá tétele, foglalkoztatási-rehabilitációs szerepének a növelése. Így újra csak arról tudom tájékoztatni a képviselő urat, hogy a kormány nem tervezi a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak további átalakítását.

Tisztelt Képviselő Úr! Az ellátórendszer átalakítása több különböző típusú ellátás két biztosítási elvű ellátássá alakítását jelentette. Eszerint rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kapnak a korábban 27 ezer forint összegű ellátásban részesülő rendszeres szociális járadékosok és a 65-70 ezer forintos átlagos ellátási összeget kapó korábbi rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasok. E két csoport ellátásaiból számítjuk az átlagösszeget. De ez nem jelenti azt, hogy az ellátás elnevezésének megváltoztatásával közel 20 ezer forinttal csökkent volna a korábbi rokkantsági nyugdíjasok ellátása. Tehát amikor ilyet állít, akkor vagy tudatosan a gyurcsányi hazugságok útján jár, vagy nincs tisztában a szabályozással.

Tisztelt Képviselő Úr! A felülvizsgálatokkal kapcsolatosan arról tájékoztatom, hogy azok ütemezetten folynak. Mint az a vonatkozó jogszabályokból következik, a felülvizsgálatra nem kerülhet később sor, mint a korábban előírt soros felülvizsgálat időpontja, így ezt mind az érintett, mind pedig a szakigazgatási szerv figyelemmel tudja kísérni.

Tisztelt Képviselő Úr! A rehabilitációs kártyára vonatkozó aggodalmait, kétségeit is szükséges eloszlatni, ugyanis rehabilitációs kártyát nemcsak az kérhet, aki nem folytat keresőtevékenységet, hanem az is, aki már dolgozik. De igaz az is, hogy nem minden megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatásához veszi még igénybe a munkáltató a rehabilitációs kártya nyújtotta kedvezményeket. Így az ön által mondott adatokból semmiképp nem következik az, hogy a rehabilitációs kártyával rendelkezőknek csupán 10 százaléka dolgozik. Ön tudatosan ferdít, ahogy önök, szocialisták ezt tenni szokták.

Tisztelt Képviselő Úr! Akkor sem bontja ki ön az igazság minden részletét, amikor ismét felveti a minősítési rendszer hatékonyságát. Az ön állításaival szemben az az igazság, hogy a rokkantsági kérelmek elbírálásának komplex minősítési rendszerét nem most, hanem 2008-ban vezették be. Kérem, jól figyeljen, ne kelljen esetleg minden héten elmagyarázni önnek, mert mindig újra meg újra megkérdezi: a rokkantsági kérelmek elbírálásának komplex minősítési rendszerét nem most, hanem 2008-ban vezették be. Vagyis az ön által bírált rendszert önök, szocialisták vezették be. Az előző rendszer legfőbb jellemzője az objektív, számon kérhető elbírálási szempontrendszer hiánya volt. Ezen változtattunk, hogy mindenki számára hozzáférhető és ellenőrizhető legyen a rehabilitáció. (Zaj az MSZP soraiban.)

Remélem, képviselő úr, hogy szocialista képviselőtársai hangos bekiabálásai ellenére hallotta a válaszomat. Valóban több kérdése volt, mindegyikre válaszoltam, ezért kérem, fogadja el azokat. (Bekiabálások a szocialisták padsoraiból: Szégyelld magad! - Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai