Készült: 2021.01.25.20:43:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

97. ülésnap (1999.11.08.), 26. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Emberi jogi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága a beszámolót 1999. szeptember 21-ei ülésén megvitatta. A bizottság országos kisebbségi önkormányzatok elnökeivel kibővített ülésén az Igazságügyi Minisztériumot dr. Hende Csaba államtitkár úr, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalt dr. Doncsev Toso elnök úr képviselte.

Bizottságunk úgy ítélte meg, hogy a beszámoló rendkívül átfogó, jó színvonalon elkészített táblázatokkal, statisztikai adatokkal is alátámasztott. Széles körű egyeztetés után az érdekelt kormányhivatalok, a kisebbségi ombudsman, a helyi és országos kisebbségi önkormányzatok, a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek, kisebbségi kutatóintézetek és szakértők véleményét is figyelembe véve, azokat szervesen beépítve készült el.

Szerkezeti tagolása is megfelelő, a három különálló rész szinte átöleli a teljes kisebbségi kérdéskört, illetve joganyagot.

A bizottsági ülésen a kérdéseket követően különösebb vita nem alakult ki, az országos kisebbségi önkormányzatok képviselői is kifejtették álláspontjukat, néhány apró hiányosságra felhívták a figyelmet, de szintén támogatták a beszámoló plenáris ülés előtti megvitatását.

Végezetül az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság a Magyar Köztársaság területén élő nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről szóló beszámolót 15 igen szavazattal, egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai