Készült: 2020.02.19.05:35:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

97. ülésnap (1999.11.08.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Bogár László
Beosztás a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:46


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: (Dr. Bogár László neve nem jelenik meg a kivetítőernyőn, mikrofonja nincs bekapcsolva. - Csurka István: A hiba a rendszerben van! - Szórványos derültség. - Dr. Bogár László neve megjelenik a kivetítőernyőn.) Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A liberális nyilvánosság egyik alapszabálya, hogy a hír szent, a vélemény szabad. És ezt már csak én teszem hozzá, hogy nem tanácsos dolog a kettőt összekeverni - én viszont attól tartok, hogy az ön hozzászólásában mintha keveredett volna ez a kétféle dolog. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ami hozzászólásának egyik fontos mozzanatát illeti - és ebben az esetben különösen igaz ennek a bizonyos aranyszabálynak az első mondata, hogy a hír szent -, ön hivatkozott a Bizottság országjelentésére. Azt hiszem, nagyon fontos hozzátenni, és ezt ön elmulasztotta - márpedig a hír szent -, hogy a Bizottság hivatalos politikai megállapítása a következő volt: "Magyarországon teljes mértékben tiszteletben tartják a sajtószabadságot." (Közbekiáltások a Fidesz soraiból: Úgy van! - Taps a kormánypártok soraiban.) Ez annál is inkább értékes megállapítás, mert talán ön is tudja, hogy a Freedom House '96-ban és '97-ben végzett vizsgálatai - tehát az önök kormányzati időszakában végzett vizsgálatai - egyértelműen csak a részlegesen szabad sajtószabadsággal rendelkező országok közé sorolták Magyarországot. (Közbekiáltások a Fidesz soraiból: Úgy van! - Nagy taps a kormánypártok soraiban.)

Az uniós országjelentés hozzáteszi, hogy vannak bizonyos körök, amelyek aggodalommal tekintenek bizonyos körülményekre, és ezek közé tartozik a TV-kuratórium ügye is. Nos, hozzá kell tennem: a magyar kormány is abba a körbe tartozik, amelyik aggodalommal tekint ezekre a folyamatokra. (Derültség a Fidesz soraiban.) Attól tartok azonban, hogy a legcsekélyebb mértékben sem - mint ezt önök szuggerálni igyekeztek az elmúlt hónapok során - a magyar kormányon múlik ennek a helyzetnek a megoldása. Hiszen éppen önök voltak azok, akik az elmúlt egy év során következetesen és komoly erőfeszítésekkel igyekeztek megakadályozni azt, hogy a kormány megoldást találjon ezekre a folyamatokra. Az elmúlt év során éppen önök voltak azok, akik azoknál az igen fontos fórumoknál, az Alkotmánybíróságnál, a Legfelsőbb Bíróságnál és - miután a múlt héten megtörtént a cégbejegyzés - a cégbíróságnál igyekeztek meghiúsítani a kormányzat rendezési törekvéseit. Azt gondolom, az tény, hogy ez a három jeles fórum - az Alkotmánybíróság, a Legfelsőbb Bíróság és a cégbíróság - egyértelműen megerősítette, hogy a kormány erőfeszítései a helyzet konszolidálására nem sértenek jogszabályokat, és az adott helyzetben - abban a lehetetlen helyzetben, amibe a TV többek között éppen az önök kormányzásának időszakában került - még mindig a legkisebb rosszat jelentik.

És ha már az idézeteknél tartunk, én hadd idézzek pontosan a Financial Timesból - nyilván ön is találkozott vele. Az elmúlt csütörtöki számában a Financial Times a következőket írja a magyar médiahelyzetről: "Számos megfigyelő úgy látja, hogy a médiakultúra még gyenge Magyarországon. Ennek fő oka az, hogy az újságírók nagy része még a kommunizmus alatt kezdte karrierjét." (Derültség és taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólások az MSZP és az SZDSZ soraiból.) "Magyarország tehát olyan médiastruktúrával kíván belépni a jövőt jelentő Európai Unióba, amely inkább a múltba kíván visszavágyódni."

Köszönöm a figyelmet. (Nagy taps a kormánypártok soraiban. - Zaj, közbeszólások az MSZP és az SZDSZ soraiból.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai