Készült: 2020.07.06.12:29:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

112. ülésnap (2020.03.16.), 178. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:32


Felszólalások:  Előző  178  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A tegnapi napon az operatív törzs sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy Kiskunhalason, választókerületem körzetében, központjában egy úgynevezett járványkórház fog épülni. A Jobbik részéről itt a kialakult koronavírusos helyzetre elmondtuk, hogy nemcsak a szakmai lépések megtétele, hanem a tájékoztatás is kiemelkedően fontos. Úgy érezzük, nemcsak mi, hanem a visszajelzések alapján több ezer kiskunhalasi és környékbeli ember is, hogy ebben az esetben sem a tegnapi napon, sem a ma délelőtti sajtótájékoztatón nem volt teljes körű a tájékoztatás, pedig nagyon jól tudjuk, hogy ilyen helyzetben minden óra, minden perc, ami bizonytalanságban tartja az embereket, növeli az aggodalmukat, a bizonytalanságukat. Ezért is nagyon fontos lenne néhány dolgot tisztázni, és ennek érdekében szeretnék én feltenni néhány kérdést, bízván abban, hogy megnyugtató választ fogunk ezekre kapni.Az első kérdés, hogy mi alapján választották ki a kiskunhalasi helyszínt. Tudom jól, hogy Bács-Kiskun megyében a halasi kórház van kijelölve járványügyi kórházként, de biztose az, hogy az ország szempontjából egy periférián lévő település a legjobb választás, nem lett volnae logikusabb Budapesten helyet találni neki, ami az ország központja, és a fertőzések nagy többsége is idekötődik; gondolom, közművesített terület azért van Budapesten is.

Kérdés még, hogy honnan érkezik Kiskunhalasra az egészségügyi személyzet. Már csak azért is kérdés, mert ha valahonnan érkezik, az máshonnan hiányozni fog, ez tehát egy jogos kérdés. Kérdésként merül fel, hogy miként érinti a halasi kórház fertőzőosztályát ez a bejelentés. Több száz kórházban dolgozó és beteg, illetve az ő hozzátartozóik érdeklődnek, hogy kiköltözike az osztály, vagy maradnak a halasi kórházban. Ha maradnak, akkor mi alapján fognak megoszlani a kezelések, és mi garantálja a kórház fertőzésmentességét?

Kérdés még, hogy országos illetékességű lesze a kórház, vagy inkább csak a környező megyékből szállítanak majd ide betegeket, fertőzéssel gyanúsítottakat. És talán, ami a legjobban érinti a kiskunhalasiakat, hogy hogyan veszik elejét, hogy az ott dolgozók és a betegek által megnőjön az eddigi fertőzésmentes környéken a járvány veszélye. Milyen megnyugtató óvintézkedéseket tud mondani a kiskunhalasiak számára, amelyek garantálják, hogy az ott dolgozók ne terjesszék el az eddig fertőzésmentes településen és környékén a járványt? Várom megnyugtató válaszait. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  178  Következő    Ülésnap adatai