Készült: 2020.07.07.04:09:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

109. ülésnap (2020.03.02.), 54. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A KSH legutóbbi adatközlése szerint a 15-24 éves munkanélküliek száma tavaly szeptember és november között 8300 fővel nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami esetükben 13,2 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. A növekedés az elmúlt két évben folyamatos volt, így már minden negyedik munkanélküli e fiatalok közül kerül ki.Amikor ezekről az adatokról beszélünk, nem lehet figyelmen kívül hagyni a kormány számos hibás döntését, amik idevezettek. Ilyen például az, hogy a tankötelezettséget 18 évről 16 évre csökkentették, és ezzel sikerült elérni azt, hogy a nem tanuló és nem is dolgozó 17 éves fiatalok aránya a tankötelezettségi kor leszállítása előtti szintről jelentősen megnőtt. De ide lehetne még sorolni a szakképzési rendszerben szerezhető tapasztalatok hiányosságát, azt, hogy a diplomamentő program sikertelensége hatására nem csökkent a beragadt diplomák száma, vagy éppen a „Gyere haza, fiatal!” program sikertelenségét, de még számos más, hibás kormányzati döntést meg lehetne említeni.

Tisztelt Államtitkár Úr! Bizonyára ön is egyetért azzal, hogy a fiatalok munkaerőpiaci helyzetét kiemelt figyelemmel kell kísérni, mivel egyrészről az ifjúságot is segíteni kell munkahely találásában, másrészről a gazdaság fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő számú és képzettségű fiatal álljon rendelkezésre új, bevonható munkaerőként. Közhely, de fontos elmondani, hogy a fiatalok munkapiaci belépése során pedig sokat számít az oktatási rendszer versenyképessé tétele, amit mi folyamatosan szorgalmazunk. Amennyiben erre nem fektetnek a jövőben sem megfelelő hangsúlyt, azzal várhatóan csak tovább fogják növelni a fiatalok külföldre vándorlási tendenciáját, és a hazai munkanélküliséget sem tudják csökkenteni.

Kérdezem tehát öntől: belátjae, hogy a hibás kormányzati lépések, illetve a kevés konkrét segítségnyújtás vezetett ahhoz, hogy a fiatalok, kiemelten pedig a pályakezdők körében évről évre növekszik a munkanélküliek száma? Az említett adatok tükrében miért nem tettek több érdemi intézkedést ezért a korcsoportért? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai