Készült: 2020.03.28.11:08:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

180. ülésnap (2012.04.16.), 192. felszólalás
Felszólaló Dr. Staudt Gábor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:49


Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszter Úr! Az afganisztáni nemzetközi katonai misszió a végéhez közeledik. A NATO erői várhatóan 2014 végéig kivonulnak az országból, átadva az ellenőrzést az afgán biztonsági erőknek.

A 2001 óta tartó háború rengeteg emberéletet és erőforrást emésztett fel, miközben az elért eredmények diplomatikusan fogalmazva is kétségesek. Maga a szövetséges hadvezetés is számos hibát ismert el az elmúlt időszakban, amelyek egy része az egész misszió eredményességét kérdőjelezte meg.

Magyarország az egyértelmű intő jelek ellenére idegen célok szolgálatában továbbra is folytatja rendkívül költséges, eddig hét magyar honvéd életét követelő szerepvállalását.

(16.50)

Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára egy konferencián arról beszélt, hogy évente mintegy 11-12 milliárd forintba kerül az adófizetőknek az afganisztáni szerepvállalásunk, és ezután - miközben a különböző szövetséges erők egymás után jelentik be a csapatkivonásokat - a magyar fél arra tett ígéretet, hogy megduplázza a magyar műveleti csoport létszámát. Eközben a Magyar Honvédség költségvetését befagyasztották, a társadalom egésze pedig újabb megszorítások elé néz.

Afganisztán a 2001-ben megindított műveletek óta sem stabilabbá, sem biztonságosabbá nem vált. Ráadásul Baghlan tartományt, ahol a magyarok szolgálatot teljesítenek, várhatóan az utolsó közt veszik majd át az afgán erők, ezzel óriási kockázatnak kitéve a magyar honvédeket.

Kérdezem ezért miniszter urat, hogy kinek a háborúját vívjuk Afganisztánban, mennyi emberi életet és anyagi erőforrást hajlandó még feláldozni a magyar kormány egy kudarcra ítélt törekvés szolgálatában.

Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai