Készült: 2020.08.09.15:53:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (1999.10.20.), 312. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:24


Felszólalások:  Előző  312  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Egyetértek több ellenzéki képviselőtársam felszólalásával: több pénz kellene az önkormányzati szektornak. Teljesen egyértelmű, igazuk van. Igazuk van akkor is, amikor azt mondják, hogy több pénz kellene az oktatásnak, igazuk van akkor is, amikor azt mondják, hogy több pénz kellene az egészségügynek, és tulajdonképpen minden egyes területet végig lehetne sorolni.

Ebben igazából nincs vita, csak az a kérdés, hogy honnan. A költségvetésben - már többször elmondtam - van egy olyan tétel, hogy 800 milliárd forintnál többet kell adósságszolgálatra kifizetni. Ha például ez a teher nem lenne - aminek a felhalmozásában minket nem sok felelősség terhel -, akkor azt hiszem, könnyen meg tudnánk oldani ezeket a problémákat. Sajnos, nem tehetjük.

Amire lehetőség van, még egyszer alá szeretném húzni: reálértékben növekszik az önkormányzatok támogatása. Ez elvitathatatlan, meg kell nézni a számokat. Reálértékben növekszik a központi támogatás 630 milliárdról 680 milliárdra. (Jauernik István: Hol olvasod ezt? 648 volt a múlt évben.) Ez az inflációt nézve mindenképpen növekedés, amit egyébként az önök kormányzása alatt nem lehetett elmondani az önkormányzati szektor támogatásáról.

Azt sem vitatták ellenzéki képviselőtársaim, hogy valamiféle jövedelemkiegyenlítésre szükség van az önkormányzatok között, hiszen az mégiscsak abszurd helyzet, hogy 1100 település önhibáján kívül hátrányos helyzetbe kerül, ami azt jelenti, hogy a szükséges alapszolgáltatásokhoz nincs meg a szükséges fedezete.

Ennek a problémának a kezelésére szolgál az a javaslat, amit a kormány előterjesztett. Lehet azt mondani, hogy nem ilyen módon kell kiegyenlíteni az önkormányzatok közötti jövedelemkülönbséget, hanem valamilyen más módon, nem az önkormányzati szektorból, hanem kívülről kellene forrásokat bevonni. Lehet gondolkodni, hogy honnan: az oktatásból vonjunk-e el több pénzt, amivel esetleg meg tudjuk támogatni vagy az egészségügyből. A feladat nem könnyű.

 

(20.50)

Igazából azt gondolom, hogy az a javaslat, amely az önök asztalán fekszik, a kisebb jövedelemtermelő képességű önkormányzatokat hozza előnyösebb helyzetbe, akik szociálisan hátrányos helyzetben vannak. Önök eddig más témákban látszólag mindig ezeknek a településeknek, ezeknek a hátrányosabb helyzetű (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) embereknek az érdekeit védték. Kérem, tegyék ezt most is! (Taps a Fidesz és az FKGP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  312  Következő    Ülésnap adatai