Készült: 2020.02.18.13:54:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

329. ülésnap (2013.11.26.), 228. felszólalás
Felszólaló Bartos Mónika (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Fenntartható fejlődés bizottsága
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  228  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BARTOS MÓNIKA, a fenntartható fejlődés bizottságának előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. A fenntartható fejlődés bizottsága tegnap napirendjére tűzte és megtárgyalta az előttünk fekvő határozati javaslatot.

A bizottsági vitában ellenzéki képviselőtársunktól hangzott el, hogy egy alapos és jó szakmai előkészítésű anyag fekszik előttünk. Talán ez nem is meglepő, hiszen ahogy a bizottsági ülésen az előterjesztő is kiemelte, egy kétéves tervezési folyamat eredménye az előttünk fekvő javaslat. Támogatása esetén új koncepció születik és új intézményrendszer jön létre.

Azok a célok, amelyek megvalósítását célul tűzte ki, a területi egyenlőtlenségek mérséklését és a kiegyenlített fejlesztést, ezen célok megvalósításában a koncepció kiemelt állomás. Hiszen kiemelésre kerültek a 2014-2020 közötti stratégiai fókuszok, és meghatározásra kerültek a hosszú távú célok.

A koncepció mindezek mellett összehangolásra került az uniós fejlesztési forrásokkal, és a területi és ágazati fókuszok is egy dokumentumban jelennek meg, ahogy már képviselőtársaim erre utaltak előttem. Arra a kérdésre, hogy a koncepció megalkotásában mennyire vették figyelembe a fenntartható fejlődés keretstratégiát, azt a választ kapta a bizottság, hogy nemcsak ezt a stratégiát, hanem több más dokumentumot, így többek között a vidékfejlesztési stratégiát is figyelembe vették.

Mivel egy kétéves egyeztetést követően került a tisztelt Ház elé ez a javaslat, nemcsak az egymásra épülő dokumentumok közötti harmóniát sikerült megtalálni, nemcsak a célokat meghatározni, hanem a források és az intézmények célokhoz való hozzárendelése is megtörtént.

A vita után a bizottság egyhangúlag javasolta a javaslat általános vitára való alkalmasságát, és támogatta azt. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  228  Következő    Ülésnap adatai