Készült: 2020.05.30.00:56:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2009.11.11.), 86. felszólalás
Felszólaló Dr. Mikola István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MIKOLA ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Ma délelőtt is többször szóba került a kapacitás kérdése: sok az ágy, kevés az ágy, hogy lehet szabályozni a kapacitásokat, hogy a szükségletnek megfelelő módon, ráadásul az egyenlő hozzáférés esélyét is szolgálva legyenek például az ágyak elosztva. Meggyőződésem az, hogy semmiféle fiskális kényszer és ezzel kapcsolatos szabályozás nem hoz létre racionális struktúrát, de meggyőződésem az is, hogy a regionális egészségügyi tanácsokban való alkudozás sem. Túl sok az ágyakhoz, az intézményekhez kötött érzelem, a lokális patrióta magatartás, az ágazatban egy bizonyos paternalisztikus, kicsit félfeudális szemlélet uralkodik még.

Meggyőződésem az, hogy egyetlenegy technológia van, amivel a kapacitásokat valóban a térségi népegészségügyi trendekhez igazodva szükségletalapon lehet megszabni, s ez a népegészségügyi tényekre, adatokra alapozott egészségpolitika, az evidence-based health policy. Megvannak ma a népegészségügyi adatok, igaz, hogy ez egy tízéves programot igényel, de nincs más lehetőségünk, mint hogy a regionális népegészségügyi trendek alapján állítunk fel regionális prioritásokat és a pénzek elosztását, a központi elosztást, a forrásallokációt ezen prioritások mentén tesszük, és akkor elmondhatjuk, ha ilyen elosztás mellett jól használjuk fel a pénzt, akkor a rendszer allokációs hatékonysága, a rendszerből kinyerhető népegészségügyi hozadék, az egészségnyereség optimális lesz.

Sőt ha továbbmegyek, ez azt is biztosítja, hogy meg tudjuk határozni a kötelező általános egészségbiztosítás szolgáltatási tartalmát, a csomagját, mert ez is egy definíció. Mert egy adott költségvetési időszakban az általános egészségbiztosítás szolgáltatási csomagja egyenlő magával a korrekt allokációval - ez egy definíció. Nincs más hátra, ezt az utat kell járnunk az alkudozások meg az apróbb kis szabályozások érvényesítése helyett. Tízéves program, el kell kezdenünk csinálni.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai