Készült: 2020.07.14.15:00:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2011.05.17.), 368. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:29


Felszólalások:  Előző  368  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Ebben az évben háromszor ült össze az OKÉT, ami pontosan a köztisztviselői, közszolgálati életpályamodellt vázolta. Pontosan az a lényeg, hogy valamelyest átjárhatóak legyenek ezek a különböző szakterületek, hogy egy olyan dolgozó, aki nyilván fizikailag jobban elhasználódva 20-25 év szolgálati viszonnyal rendelkezik, az hogyan tud utána egy másik, irodaibb jellegű munkában továbbszolgálni. Úgyhogy erről is és más javaslatokról is legalább három alkalommal voltak egyeztetések. Nem konkrétan erről az alkotmánymódosításról, hanem arról az életpályáról, amire ön rákérdezett.

Tömeges elbocsátások kapcsán pedig csak arra szeretném felhívni a figyelmét, hogy az elmúlt egy évben 850 kormánytisztviselő lett fölmentve, míg 2006-ban, amikor egy Gyurcsány-kormány váltott egy másik Gyurcsány-kormányt, 14 ezer fős felmentésre került sor. Akkor kellett volna ilyen hevesen védeni a kormánytisztviselők érdekeit, és a felmentések miatt aggódni.

Mint azt önöknek elmondtuk, ezen emberek többségének nyilvánvalóan a munkahelye a közrendvédelem területén lenne, hiszen azért most is megkapják a 179 ezer forintos átlag nettó jövedelmet, ehhez képest kell majd nekik hasonló jövedelmi szint mellett munkát is kínálni a közszférában a közrendvédelem területén. Nyilván nem olyan súlyos szolgálatban - mint azt el is mondtam -, mint amit korábban esetleg betöltöttek.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  368  Következő    Ülésnap adatai