Készült: 2020.07.14.16:29:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2011.05.17.), 360. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  360  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Csak fel szeretném a figyelmét, hogy általános és részletes indokolás is van ehhez a törvényjavaslathoz fűzve, amelyet egyébként önök vitattak is az imént, az elmúlt jó pár órában - lemaradtunk arról, hogy ki beszélt át a tegnapból a mába. Tehát önök ezt kritizálták is, ott pontosan szerepel, hogy mik az indokai annak, hogy már most meg kell lépni ezeket a lépéseket. Nyilvánvalóan ennek a részletesebb vitájára az alkotmány vitájában sor került, hiszen ott már a kibővítésről és a hatáskörök módosításáról szó került. Önök nem voltak itt abban a vitában. Ha itt lettek volna abban a vitában, fölvethették volna, az alaptörvény akár általános, akár részletes vitájában itt a parlamentben, hogy miért van szükség egy 15 fős kibővítésre, miért van szükség hatáskör-módosításra. Be kellett volna jönni, és akkor itt vitatkozni kellett volna.

Nem tudom önnek pontosan megmondani, hogy az a 8 milliárd mennyi, de az biztos, hogy százmilliárdos nagyságrendű, én 120 milliárd körüli összegre emlékszem, ami a zöldgazdaság-fejlesztési rész ebben, az épületrekonstrukciós felújítások és egyéb témakörben, amit a Széchenyi-terv első körében az idén ki fogunk írni, meg fogunk hirdetni, és a legmunkaintenzívebb ágazatok egyikébe, pontosan a zöldgazdaságba és az épületszigetelésbe fogunk fektetni, ami egyébként az energiafüggetlenségnek is az egyik záloga lehet.

(0.10)

Arra pedig az előbb elfelejtettem kitérni, hogy azért az Alkotmánybíróság maga sokszor megfogalmazta azt, hogy miben lehetne javítani az Alkotmánybíróság működésén, és sokszor megfogalmazta azt, hogy az actio popularis is megszüntetendő, és csak konkrét jogsérelem esetén kell odafordulni. Ennek az Alkotmánybíróságnál a belső szlengben neve is van, a tantuszelmélet, hogy meg kell szüntetni a tantuszelméletet, bármelyik állampolgár odamegy, bedob egy tantuszt, aztán vagy kijön a végén valami, vagy nem, de konkrét jogsérelme nincsen; és az Alkotmánybíróságot sokan nem szerették volna egy ilyen automatához hasonlítani, hogy vagy kidob valamit magából, vagy nem.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  360  Következő    Ülésnap adatai