Készült: 2020.07.02.22:09:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2017.05.02.), 87. felszólalás
Felszólaló Manninger Jenő (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:43


Felszólalások:  Előző  87  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MANNINGER JENŐ (Fidesz): Tisztelt Állam­titkár Úr! Már az első Fidesz-kormány is jelentős segítséget nyújtott a családoknak ahhoz, hogy saját otthonhoz jussanak, azzal, hogy 2000-ben elindította első otthonteremtési programját. Az akkor létrehozott rendszernek volt kamattámogatási eleme, megtalálható volt benne a lakásépítést és -felújítást ösztönző szja-kedvezmény, és tartalmazott egy áfa-visszatérítési lehetőséget is.

2002-ben a kormányra került MSZP-nek egyik első intézkedése volt ennek az otthonteremtési támogatási rendszernek a felszámolása. Tették ezt úgy, hogy a választási kampányban még azt ígérték, hogy megtartják, sőt bővítik a programot. Fontos ezt a magyar emberek emlékezetébe idézni, hiszen 2018-ban újra választások lesznek Magyarországon, és jó, ha mindenki látja azt is, mennyire lehet hinni a szocialisták ígérgetéseinek.

(15.20)

Tisztelt Ház! A Fidesz 2010 után is a családok pátján állt. Ezért indítottuk el a családok otthonteremtési kedvezményének programját. A családi otthonteremtési kedvezmény csak egy eleme az új otthonteremtési programnak. A lakáshoz jutást segíti az áfacsökkentés és a háromgyerekeseknek járó tízmillió forintos támogatás is.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén februárban az építmények és az épületek termelése is emelkedett összesen 15,2 százalékkal. A jövőt tekintve pedig a pozitív kilátásokat mutatja, hogy az új szerződések volumene a kiugró decemberi és januári adat után februárban 43,5 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. Szintén optimizmusra ad okot, hogy a hó végi szerződésállomány volumene február végén 117,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatait.

A tavalyi év egészében a kiadott lakásépítési engedélyek száma 2,5-szeresére nőtt éves összevetésben, ami kedvező kilátásokat vetít előre, hiszen a kiadott engedélyek alapján a következő egy-két évben is várhatóan növekedni fog a lakásépítések száma. Ezzel párhuzamosan, azt lehet mondani, az új lakások építése is emelkedett, hiszen csaknem tízezer új lakás épült az elmúlt évben. Ezek a kiemelkedően jó eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy jó úton járunk.

Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar gazdaság teljesítménye és ezáltal a magyar emberek helyzete az elmúlt években sokat javult, és ez lehetőséget adott arra, hogy a családok az állam támogatásával saját otthonhoz jussanak. Kérdezem államtitkár urat, milyen tényezőknek köszönhető ez. Mit terveznek a jövőben, hogy az építőipar teljesítménye tovább növekedjen? Köszönöm és várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  87  Következő    Ülésnap adatai