Készült: 2020.04.03.19:02:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2013.02.11.), 4. felszólalás
Felszólaló Mesterházy Attila (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:08


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a szót. Szerintem a miniszterelnök úr pontosan fogalmazott, ön pontosan annyit ért el, amennyit önnek el lehetett érni Brüsszelben ezzel a konfrontatív politikával (Moraj, közbeszólások a kormánypártok soraiban.), amit az elmúlt két évben tanúsított. (Az elnök csenget.)

Ahhoz, hogy értelmezni tudjuk ezt a hatalmas sikerpropagandát, miniszterelnök úr, két számot hozzá kéne tennie ehhez a mágikus számhoz, amit az elmúlt napokban is folyamatosan hangoztatott - ami azzal kapcsolatos, hogy ön többet intézett el, mint az előző ciklus költségvetése -, hogy vajon ez a szám hogyan jött ki, milyen euróárfolyamon számolt, és mekkora lakosságszámmal számolt. Mert nekem úgy tűnik, hogy az ön gazdasági sikere vagy az ön sikerpropagandája azon alapszik, hogy az euróárfolyam 2005-ben 253 forint környékén volt, most 293 forint környékén van, így persze egy euró forintban többet ér, illetőleg több mint 115 ezer emberrel sajnos kevesebben élünk Magyarországon, mint 2005-ben, ráadásul a gazdasági teljesítményünk is jóval alacsonyabb, mint akkor. Ezért azt gondolom, hogy mindenki pontosan tudja értelmezni, hogy mit ért el a magyar kormány, ahhoz talán érdemes lenne ezt a két számadatot is megmondani a miniszterelnök úrnak.

Sokkal inkább érdemes maradni az objektív számoknál: a tény az, hogy 2007 és 2013 között 25 milliárd euró állt rendelkezésre a költségvetésben, a következő hét évben, 2014 és 2020 között 20,4 milliárd euró lesz, ami mínusz 4,6 milliárd eurót fog jelenteni. Ez még akkor is nagy szám, ha összességében is csökkent a teljes európai uniós költségvetés.

De úgy korrekt, ha azt mondom, hogy az egyik szemem sír, a másik pedig nevet, mert valóban abban igaza van a miniszterelnöknek, hogy lehetett volna még rosszabb a magyar helyzet, hiszen az első indulási pozíció ennél rosszabb számadatokat mutatott Magyarország számára. Ez mindenféleképpen öröm, hogy azon a kezdeti, még rosszabb helyzeten sikerült javítani, és ennek tényleg örülök.

(13.20)

De azt gondolom, miniszterelnök úr, hogy itt még nem lenne szabad feladni a küzdelmet. Ön bátorságról beszélt, kiállásról. Most kerül be ez a költségvetés az Európai Parlamentbe. Az Európai Parlament négy legnagyobb frakciója közös nyilatkozatban adta ki azt a véleményét, ami arról szólt, hogy nekik még lesz szavuk ehhez a költségvetési főösszeghez. Ezért javasoltam önnek és teszem most is, hogy hívjuk haza az európai parlamenti képviselőinket, és kérjük meg őket, készítsük fel őket arra, hogy hogyan érveljenek amellett, hogy ezt az összes főösszeget kellene növelnie az Európai Uniónak, hiszen ha a teljes főösszeg növekszik, akkor bizony lehetőség lesz arra is, hogy a magyar költségvetési főösszeg is nőjön a következő időszakban.

Emellett még azt is javasolnám a miniszterelnök úrnak - amire ön is utalt, bár szégyenlősen nem mondta a pontos számokat -, hogy eddig 3750 milliárd forint kifizetése történt meg, és 2015 végéig további 4 ezer milliárd forint kifizetésére van szükség ahhoz, hogy minden eurócent Magyarországon maradjon. S mi abban vagyunk elkötelezettek - tudom, hogy önök is -, hogy minden eurócent Magyarországon maradjon. Ehhez az kell - ahogy ön is mondta -, hogy gyorsítani, egyszerűsíteni kell azokat a pályázatokat, amelyeken keresztül el tudjuk költeni ezeket a forrásokat. Ehhez természetesen mi is minden támogatást megadunk; persze ehhez még egy dolog kell: hogy ne mindent a Közgép nyerjen meg, mert az jelentősen lassítja ezeknek a pályázatoknak az odaítélését.

Azt is szeretném kérni a miniszterelnök úrtól - azt hittem, hogy erről is szól, az idejébe belefért volna, hiszen alig nyolc percet beszélt -, hogy két másik témakörről is mondjon valamit. Az egyik az E.ON-nal kötendő szerződés. Nagyon úgy tűnik, hogy valamilyen titkos alku készülődik, hiszen semmilyen tájékoztatást nem kap a magyar parlament sem az E.ON-nal kötendő ügyletről, sem pedig miniszterelnök úrnak az Oroszországgal és a Gazprommal folytatott tárgyalásairól. Nem pontosan értjük azt, hogy a 350 milliárd forintot miért most, miért pont ennek a cégnek, ennek a gáztározónak a megvásárlására kell most elkölteni, amikor ezt a 350 milliárdot a gyógyszerkassza megduplázására, a tényleg tandíjmentes felsőoktatás megteremtésére, pedagógusbér-emelésre, 350 ezer ember munkáltatásához adott plusztámogatásra is el lehetett volna költeni.

S a putyini találkozóval kapcsolatban is nagyon sok hír jelent meg, miniszterelnök úr, kezdve onnét, hogy önök odaígérték a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán a tulajdonrész egy részét az orosz partnernek, és sok minden más káros hír jelent meg a magyar médiában. Annak mi örülünk, hogy ön pozíciót váltott, és most, hogy kormányon van, ön is rájött arra, hogy Oroszország fontos gazdasági partner, és már nem azt mondja, mint korábban a mi kormányunkról mondta: azáltal, hogy valaki az orosz féllel tárgyal, rögtön a NATO-t is és az EU-t is elárulja. Ez a politika szerintem helyes és jó, de mégiscsak fontos lenne, hogy egy, a magyar energiapolitikát negyven-ötven évre meghatározó döntés kapcsán nagyobb társadalmi nyilvánosság legyen, és hogy a zöld, megújuló energiaforrások alternatíváját is megvitathassuk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Erről kérem miniszterelnök úr tájékoztatását.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai