Készült: 2020.08.14.02:31:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

14. ülésnap (2010.06.14.), 144. felszólalás
Felszólaló Dr. Budai Gyula (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:25


Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Gyurcsány-Bajnai-korszak kormányai az állami földek hasznosítása során azt a gyakorlatot alakították ki, hogy az eladásra, illetve a haszonbérletre felkínált földterületeket nem helyrajzi számonként, hanem nagy egységben összevonva, több száz vagy akár több ezer hektáros csomagban hirdették meg eladásra, haszonbérbe adásra, és a kikiáltási ár akár milliárdos nagyságrendet is elérhetett.

Ennek következtében azok a gazdák, akik a felkínált földterületekből gazdaságuk szomszédságában lévő kisebb földrészleteket szerettek volna megszerezni, erre teljesen eredménytelenül pályáztak, hiszen csak akkor tudták volna a gazdaságuk földalapjának kiegészítéséhez szükséges területét megszerezni, ha az egész meghirdetett értékesítési egységre ajánlatot tettek volna. Ebből a gyakorlatból is világosan látszott, hogy a szocialista-szabad demokrata kurzus a saját klientúrájához tartozó spekuláns tőkés csoportoknak kívánt előnyt részesíteni ezen pályázatok során.

Tisztelt Miniszter Úr! A nemzeti együttműködés kormánya kíván-e ezen a családi gazdaságokat sújtó, a földhöz juttatás esélyeit minimalizáló káros gyakorlaton változtatni?

Miniszter úr, várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai