Készült: 2019.11.22.21:15:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

293. ülésnap, 75. felszólalás
Felszólaló Dr. Latorcai János (KDNP)
Felszólalás oka Határozathozatal módosítókról
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 13:07

Felszólalások:  <<  75  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom önöket, hogy a zárószavazásra később, de még a mai ülésnapunkon sor kerül.

Most a határozathozatalok következnek. Kérem képviselőtársaimat, foglalják el helyüket, ellenőrizzék, hogy kártyájukat megfelelően elhelyezték-e a szavazógépben.

Soron következik az oktatás szabályozására vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazás előtti módosító javaslatainak határozathozatala és a zárószavazás. Az előterjesztést T/11114. számon, az egységes javaslatot pedig T/11114/41. számon kapták kézhez. Most a módosító javaslatokról határozunk.

(12.20)

A T/11114/46. számú ajánlás pontjai az előterjesztő, valamint az oktatási bizottság által benyújtott módosító javaslatokat tartalmazzák. Az előterjesztő a 14., 15., 31. és 32. pontok kivételével ezek mindegyikét támogatja. Az MSZP képviselőcsoportja külön szavazást kért az ajánlás 2. pontjáról.

Most tehát a támogatott indítványokról döntünk az ajánlás 1. pontja, 3-13. pontjai, 16-30. pontjai, valamint 33., 34., 35. és 36. pontjai alapján. Ezek elfogadása kizárja a 14., 15., 31. és 32. pontokat.

Kérdezem önöket, elfogadják-e az imént felsorolt támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a felsorolt támogatott módosító javaslatokat 235 igen szavazattal, 38 nem ellenében, 32 tartózkodás mellett elfogadta.

Az MSZP kérése alapján most külön kell szavaznunk az ajánlás 2. pontjáról. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 239 igen szavazattal, 37 nem ellenében, 28 tartózkodás mellett elfogadta.

Most a zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a T/11114. számú törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a törvényjavaslatot 234 igen szavazattal, 70 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Soron következik az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazás előtti módosító javaslatainak határozathozatala és a zárószavazás. Az előterjesztést T/11107. számon, az egységes javaslatot pedig T/11107/50. számon kapták kézhez képviselőtársaim.

Most a módosító javaslatokról határozunk. A T/11107/53. számú ajánlás pontjai az előterjesztő által benyújtott módosító javaslatokat tartalmazzák, így ezekről egy döntéssel szavazhatunk.

Kérdezem önöket, elfogadják-e az ajánlás 1-15. pontjait. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatokat 262 igen szavazattal, 11 nem ellenében, 32 tartózkodás mellett elfogadta.

Most a zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a T/11107. számú törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a törvényjavaslatot 261 igen szavazattal, 34 nem ellenében, 9 tartózkodás mellett elfogadta.

Soron következik az egyes törvények távszerencsejáték-szervezéssel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazás előtti módosító javaslatainak határozathozatala és a zárószavazás. Az előterjesztést T/10858. számon, az egységes javaslatot pedig T/10858/11. számon kapták kézhez képviselőtársaim.

Most a módosító javaslatokról határozunk. A T/10858/13. számú ajánlás pontjai az előterjesztő által benyújtott módosító javaslatokat tartalmazzák, így ezekről egy döntéssel szavazhatunk.

Kérdezem önöket, elfogadják-e az ajánlás 1-8. pontjait. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatokat 234 igen szavazattal, 64 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Most a zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a T/10858. számú törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a törvényjavaslatot 235 igen szavazattal, 69 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Soron következik az egyes törvényeknek az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazás előtti módosító javaslatainak határozathozatala és a zárószavazás. Az előterjesztést T/10593. számon, az egységes javaslatot pedig T/10593/21. számon kapták kézhez a képviselők.

Most a módosító javaslatokról határozunk. Emlékeztetem önöket, hogy a T/10593/24. számú ajánlás 2., 3. és 4. pontjait benyújtója visszavonta.

A T/10593/24. számú ajánlás 1. pontját, valamint a T/10593/26. számú második ajánlás 1. pontját az előterjesztő nyújtotta be, de ezekről az MSZP külön szavazást kért.

Mindkét javaslat a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatát igényli.

Kérdezem önöket, elfogadják-e a második ajánlás 1. pontjában az előterjesztő módosító javaslatát. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a minősített többséget igénylő módosító javaslatot 238 igen szavazattal, 39 nem ellenében, 29 tartózkodás mellett elfogadta.

Kérdezem önöket, elfogadják-e az ajánlás 1. pontjában az előterjesztő módosító javaslatát. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a minősített többséget igénylő módosító javaslatot 241 igen szavazattal, 58 nem ellenében, 8 tartózkodás mellett elfogadta.

Most a zárószavazás következik. Az egységes javaslat 27. §-a tartalmazza a sarkalatos, valamint a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával elfogadandó házszabályi rendelkezések körét, amelyek elfogadásához minősített többség szükséges. Erre figyelemmel a zárószavazásra két részletben kerül sor.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a T/10593. számú törvényjavaslat egységes javaslatának imént módosított, minősített többséget igénylő részét. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a minősített többséget igénylő részt 236 igen szavazattal, 42 nem ellenében, 30 tartózkodás mellett elfogadta.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a T/10593. számú törvényjavaslat egységes javaslatának egyszerű többséget igénylő részeit. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az egyszerű többséget igénylő részeket 234 igen szavazattal, 45 nem ellenében, 28 tartózkodás mellett elfogadta.

Soron következik a vallási közösségek jogállásával és működésével összefüggő törvényeknek az Alaptörvény negyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazás előtti módosító javaslatainak határozathozatala és a zárószavazás. Az előterjesztést T/10750. számon, az egységes javaslatot pedig T/10750/31. számon kapták kézhez képviselőtársaim.

Most a módosító javaslatokról határozunk.

Az ajánlás 18., 32., 33., 34. és 38. pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, de a 18. pont kivételével ezekről az MSZP szavazást kért.

A T/10750/38. számú ajánlás további pontjai az előterjesztő és az alkotmányügyi bizottság által benyújtott módosító javaslatokat tartalmazzák. Ezek mindegyikét támogatja az előterjesztő, de a minősített többséget igénylő indítványokra figyelemmel ezekről két részletben döntünk.

Kérdezem önöket, elfogadják-e a minősített többséget igénylő támogatott indítványokat az ajánlás 1-4. pontjai, továbbá 6., 8., 9. pontjai, 11-15. pontjai, valamint a 21., 27., 57. és 58. pontjai szerint. Kérem, szavazzanak a minősített többség szabályai szerint, a jelenlévők kétharmadával! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a minősített többséget igénylő támogatott módosító javaslatokat 238 igen szavazattal, 72 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

(12.30)

Most az egyszerű többséget igénylő támogatott javaslatokat teszem fel szavazásra. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az egyszerű többséget igénylő módosító javaslatokat 237 igen szavazattal, 73 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Most az MSZP által szavazásra kért javaslatokról határozunk. Az ajánlás 32., 33., 34. és 38. pontjaiban Lendvai Ildikó módosító javaslatai következnek. Kérem, szavazzanak az egyszerű többség szabályai szerint! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatokat 70 igen szavazattal, 238 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elutasította.

Most a zárószavazás következik. Az egységes javaslat imént módosított 162. §-a tartalmazza a sarkalatos rendelkezések körét, amelyek elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Erre figyelemmel a zárószavazásra két részletben kerül sor.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a T/10750. számú törvényjavaslat egységes javaslatának imént módosított, minősített többséget igénylő részét. Kérem, szavazzanak a minősített többség szabályai szerint a jelenlévők kétharmadával! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a minősített többséget igénylő részt 237 igen szavazattal, 72 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a T/10750. számú törvényjavaslat egységes javaslatának imént módosított, egyszerű többséget igénylő részeit. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az egyszerű többséget igénylő részeket 238 igen szavazattal, 74 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Megköszönöm együttműködésüket, és az elnöklést átadom Ujhelyi István alelnök úrnak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(Az elnöki széket dr. Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Felszólalások:  <<  75  >>    Ülésnap adatai