Készült: 2020.07.12.19:36:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

227. ülésnap (2009.10.06.), 81. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  81  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Képviselőtársaim! Kontur Pál képviselő úrnak csak és annyit mondanék, hogy én nem úgy fogalmazok, hogy kisemberek, hanem úgy fogalmazok, hogy a mindennapjaikat bérből és fizetésből élő emberek, akik adott esetben izzadságcseppeket hullajtanak azért, hogy a minimálbér vagy a kétszeres minimálbér összegét megkeressék. Ezekről az emberekről szól ez a költségvetés, mert az adócsökkentés tekintetében ezek azok az emberek, akik az átlagkereset szintjén keresnek, hogy másfél havi nettóval többet visznek haza a jövő esztendőben. Ez a kormány feladata, hogy olyan helyzetet teremtsen, hogy ezek az emberek minél több és magasabb mértékű anyagi javakhoz jussanak hozzá.

A másik oldalról pedig nyilván nemcsak a pénzről szól az élet, hanem a lehetőségről is. Tudja, azokban a térségekben, ahol nagyon hátrányos helyzetek alakulnak ki, a marginalizálódási folyamatok erősödnek, azokban a helyzetekben, ahol csak úgy az egyszerű értékítéletek alapján lehet konzekvenciákat levonni, kirekeszteni emberek sokaságát, attól függetlenül, hogy adott esetben bírnak-e munkavállalási hajlandósággal, szándékkal vagy nem, csak a lehetőségek nincsenek meg, azokban az esetekben, ahol adott esetben maguk az emberek bírnak hiányosságokkal, szakmai képességek nélküliségével, azokban a helyzetekben nincs más út, az az egyetlen út, hogy az állam közvetlen beavatkozást vállal arra vonatkozóan, hogy munkalehetőséget adjon. Ilyen az "Út a munkába" program, mint amiről Teleki képviselőtársam szólt. És igen, ez meghatározó hányadban azoknak a cigány embereknek ad munkalehetőséget, akik a munka világából hosszú évtizedek óta kirekesztetté váltak.

Bernáth Ildikó képviselő asszonynak csak arra hívnám fel a figyelmét, hogy egy válságos időszakban, a 2008-as esztendőben több volt a foglalkoztatottak száma, mint a felfelé futó 1998-99-es esztendőben. És mi nem a kirekesztésre, hanem a befogadásra törekszünk, a regisztrációban tehát mindenki megtalálhatja a helyét, például a családsegítő szolgálatok keretei között korábban regisztrált emberek is, azért, hogy a munka világához közelebb kerülhessenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  81  Következő    Ülésnap adatai