Készült: 2020.04.07.22:45:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

70. ülésnap (1999.05.07.), 34. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Eddig a beterjesztett irányelvek negatív, ellentmondásos vonásairól beszélt az ellenzék.

Én szeretnék fordítani ezen a helyzeten, és szeretném megdicsérni az irányelveket, hiszen az első írásos bizonyítéka annak, hogy a kormány egy évvel ezelőtti ígéretei nem teljesülnek, ezért nem kevés bátorság és elszántság kellett hozzá, hogy ezt írásban is dokumentálják. (Kuncze Gábor - dr. Kis Zoltán: Így van! - Szórványos taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.) Valóban elszállt annak az összes illúziónak a lehetősége, amely 7 százalékos növekedéshez, több száz százalékos béremeléshez (Csurka István: 3,60-as kenyérhez... - Dr. Kis Zoltán: Dollárban!), ellentmondásosan megvalósuló járulék- és adócsökkenéshez és minden más egyéb ilyen tényezőhöz kapcsolódott. Ezért őszintén megmondom, én ezt a bátorságot és a helyzettel történő szembenézést a magam részéről nagyra értékelem.

Úgy gondolom ugyanakkor, hogy a polgári koalíció által a koalíciós polgároknak készített költségvetés ettől még persze számos problémát vet fel. Magam is úgy gondolom, hogy Csúcs László hozzászólása figyelmet érdemel kiegyensúlyozott, mértéktartó hangvételével, és Balsai képviselőtársamé is, bár más szempontból. Ő ugyanis először földicsérte az irányelveket, majd azokról a legkényesebb ügyekről beszélt, amelyekről mi is: a nyugdíjról, a kisembereket, alacsony jövedelműeket érintő adórendszerről, amelyekről, ha jól figyeltem, azt mondta, hogy az MDF ezt így nem tudná elfogadni. Akkor tulajdonképpen mit támogat az MDF, vagy mit támogatnak a koalíciós pártok, ha éppen azokon a pontokon látnak problémát, amely pontokon az ellenzék is problémát lát?

Azt gondolom, jó lenne egymás érveire odafigyelni, és nem elbeszélni egymás mellett, mert egyébként attól, hogy valaki lelkesen támogatja a leírt számokat - lehet, hogy meglepetés amit mondok -, még önmagában nem fognak megvalósulni. Köszönöm a figyelmet. (Dr. Kis Zoltán: Jogos! - Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai