Készült: 2019.10.13.23:46:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2001.06.19.), 304. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:01


Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A felszólaló ellenzéki képviselőknek - miután a jogszerűség és törvényesség Grál-lovagjainak próbálják feltüntetni magukat az eddigi felszólalásaikban -, én azt gondolom, ezt akkor kellett volna megtenni, amikor kormányon voltak, és 60 százalékot elvettek az önkormányzatoktól, csak 40 százalékát fizették ki a jogos járandóságoknak. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Úgy van!) Akkor kellett volna ilyen Grál-lovagnak lenni! (Közbeszólások és taps a kormánypártok soraiban.)

No hát, tisztelt képviselőtársaim, kezdjük a címmel! Szerintem a cím megfelelő, tisztelt Kovács Kálmán képviselő úr, de valóban ki lehetne egészíteni néhány szóval: az előző kormányok alatt ki nem fizetett gázközművagyonok igényének lerendezésével. Ezzel ki lehetne egészíteni, én azt gondolom, de szerintem a cím megfelelő; nincs is rá egyébként indítvány.

Az pedig, hogy fél évig állt a javaslat, tisztelt képviselőtársaim, annak a következménye volt, hogy mintegy huszonegynéhány önkormányzat adott be módosító indítványt, ezeknek az önkormányzatoknak a jogos igényét ismételten végig kellett számolni, és ezek befogadásra kerültek, illetve a parlament szavazott erről. Ma a törvényjavaslatnak részét képezi, és ilyen módon ezek az igények rendezést nyertek. (Folyamatos zaj.)

Az pedig, hogy a Fidesz milyen indítványt adott be: tisztelt képviselőtársaim, egyetlenegy fideszes indítvány van, az enyém, és semmilyen olyan indítvány nincs ebben a záróvitában beadott javaslatban, amely fideszes indítvány lenne; és amit Lamperth Mónika képviselőtársunk a Fidesznek aposztrofált, mely szerint 800 millió forintot kíván elvenni Nagykanizsa városától: ilyen indítvány a Fidesz részéről nem jelent meg, és ezt nem is támogatná.

Azt pedig, hogy a TÖOSZ kire gyakorolt nyomást, tisztelt képviselő asszony, a napokban Horváth Balázs és Gémesi György, valamint magam is többször felvetettük; kérem tisztelettel, nem a képviselőkre: a polgármesterekre, hogy az el nem végzett munkáért 2 százalék sikerdíjat fizessenek a gázközművagyon után (Közbeszólások.), ami, azt gondolom, hogy felháborító, hiszen ez hasonlít a Tocsik-ügyhöz, ami szintén a gázközművagyonból indult ki annak idején. (Moraj, közbeszólások az MSZP és az SZDSZ soraiból.) Örülök, hogy képviselőtársaim osztják a nézetemet. (Derültség a kormánypártok soraiban.)

Azt gondolom, hogy az pedig, amiről Csabai képviselő asszony beszélt, hogy előleget visznek a miniszter urak: én nagyon szívesen vettem volna polgármesterként akkor, amikor a Bokros-csomaggal a legmélyebb nyomorba taszították az önkormányzatokat '95-'96-ban (Felzúdulás az MSZP és az SZDSZ soraiban.), ha akkor jött volna el bármelyik - akár Medgyessy Péter pénzügyminiszter úr is -, és hozta volna ezt az összeget az önkormányzatoknak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Amiről mi itt beszéltünk mindannyian, valójában általános vita témája, és nem a záróvitával kapcsolatos. Én a magam részéről próbáltam válaszolni a felvetett kérdésekre, de úgy gondolom, hogy ez a törvényjavaslat megfelel azoknak az igényeknek, amelyeket az előterjesztő ide, a parlament elé beterjesztett. Ezek az igények kielégítést nyernek 1990 óta először 2001-re. Úgy gondolom, ez a lényeges, és ebben mindannyian egyetértettünk.

Én azt kérem, hogy támogassák a képviselők a törvényjavaslat létrehozását és annak sürgős kihirdetését. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai