Készült: 2020.07.05.07:00:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

147. ülésnap (2004.05.04.), 88. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Mezőgazdasági bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 4:14


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS, a mezőgazdasági bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. A mezőgazdasági bizottság is megvitatta ezt a jelentést, és a sajátos szemüvegén keresztül, tehát a mezőgazdaság oldaláról vizsgálta a helyzetet, illetve hallgatta meg és kérdezte az előadót.

A mezőgazdasági bizottság kedvezőnek tekint jó néhány olyan tendenciát, amit ez az előterjesztés is tartalmaz, többek között például a vízminőség tekintetében. A vízminőség egyszer mint öntözővíz, érdekes, másrészről pedig például a Balatonról hallva jó érzéssel vettük tudomásul, hogy a szennyvízelhelyezés, illetve önmagában a megfelelő talajvédelem kérdésével sikerült a Balaton vízminőségét ilyen szintre hozni, és az utóbbi években tartani, mint ahova eljutott.

Másrészről államtitkár úr említette a homokhátság kérdéseit is a jelentéssorozat kapcsán. Szeretném felhívni államtitkár úr figyelmét is arra, hogy a homokhátság vízgondjainak megoldása egy komplex megoldás és rendkívül sokrétű.

(13.50)

Kezdjük rögtön a vízminőség oldaláról! Hogy a homokhátsághoz eljuthasson a víz, az a Nagy-Dunán, a Soroksári-Duna-ágon, a Duna-Tisza-csatornán keresztül juthat el. Mindaddig, ameddig nem lesz meg a csepeli szennyvíztisztító, addig, ha több vizet vehetnénk ki a Dunából és vezethetnénk el, akkor ezzel növelnénk a Soroksári-Duna-ág terhelését, hiszen szerves anyagokban rendkívül gazdag víz jutna így be, és növelnénk a problémákat. Tehát egy átfogó, komplex megoldást kell ebben a témában is szorgalmazni, amihez bizony százmilliárdok kellenek.

Másrészről örömmel vettük tudomásul, hogy tendenciáját tekintve a föld- és talajvédelem témakörében is nő az ökológiai gazdálkodásba bevont terület nagysága, ez napjainkra már túlhaladta a százezer hektárt.

A természetvédelmi területek vásárlása, illetve az ezen történő gazdálkodás területén el tudjuk mondani, hogy a bizottság továbbra is tartja magát azon álláspontjához, hogy a gazdától igazából nem kell védeni ezeket a területeket, egy megfelelő érdekeltséggel, felvilágosultsági rendszerrel sokkal hatékonyabban lehet szolgálni a természetvédelem érdekeit is.

Öröm, hogy a szervezett hulladékgyűjtés ilyen arányt elért, viszont azért hozzá kell tennünk, hogy ha megnézzük a mezőgazdasági területeket és különösen a nagyvárosok, de még a kisközségek határait is, akkor bizony elképesztő, amit láthatunk, és ha jön a májusi eső, amely aranyat ér, és be fogja nőni a fű a szemétdombokat, akkor mutathat csak kedvező képet.

A bizottság ugyanakkor felhívta a figyelmet a program keretében, hogy egy kicsivel többet kellene foglalkozni például az alternatív energiahordozók kérdésével a jövőben, hiszen ennek egyszer úgy is van szerepe, mint energiatermelés, másrészről pedig, mondjuk, egy hígtrágya vagy vágóhídi melléktermék kezelése során, ha ebből biogázt állítunk elő, akkor a környezetterhelés szintjét is csökkenteni tudjuk, és ezt az eddigi programokban talán kevésbé, de bízzunk benne, hogy a következő programokban jobban szem előtt fogják tartani.

Ennyiben szerettem volna összegezni a véleményt. Végül maradjon a megállapítás: a bizottság egyhangúlag elfogadta ezt a jelentést.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai