Készült: 2020.10.29.08:45:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.), 48. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Örömmel tudok önnek beszámolni arról, hogy mind bölcsőde-, mint óvodafejlesztés kapcsán, mind pedig iskolai fejlesztések kapcsán Vas megyébe sok-sok milliárd forint fejlesztési forrás érkezik. Ha a bölcsődéket és óvodákat nézem, több mint 3 milliárd forint, ha pedig az iskolákat nézem, akkor a közeljövőben több mint 2,5 milliárd forint, ami csak például EFOP-os forrásból ezekbe a tankerületekbe érkezik.

Ha országos szinten nézem a bölcsődék finanszírozását, itt egy óriási előrelépés lesz, hiszen a jövő évben a bölcsődék finanszírozására 2,5-szer annyit fogunk költeni, idén 16,5 milliárd forint szerepelt a költségvetésben, az ellenzék által nem támogatott jövő évi költségvetésben pedig 36,6 milliárd forint, tehát 2,5-szerese.

Ha az ön által említett Vas megyei bölcsődei-óvodai fejlesztéseket nézem, 84 új bölcsődei férőhely jön létre 300 millió forintból, 462 bölcsődei férőhelyet fejlesztünk 512 millió forintból, és 3605 óvodai férőhelyet újítunk fel 2,2 milliárd forintból. Az iskoláknál 2,5 milliárd forint, ahogy említettem, 13 köznevelési intézmény fejlesztése valósul meg, a két tankerületben összesen tízezer gyermek iskolai környezete fog megújulni. A két tankerületet nézve, a szombathelyi tankerület esetében ’16-ban, a tavalyi évben karbantartásra, felújításra 241 millió forintot költöttünk, idén jóval többet, már 274 millió forintot sikerült. 12 intézményben indultak meg az energetikai korszerűsítések területi forrásokból, EFOP-ból hat intézményben infrastrukturális korszerűsítés valósul meg, általános iskolában, középiskolában egyaránt.

A nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési programban két településen tornaterem építése indul, Csákánydoroszlón és Rumban, iskolabútor-beszerzésre 30 millió forintot költöttünk az elmúlt két esztendőben, 15 iskolában már beszereztek, 25 további iskolában pedig most van folyamatban iskolabútoroknak, tehát székeknek, asztaloknak a beszerzése. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mivel a lista hosszú, ezért a többit majd írásban adom át képviselő úrnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai