Készült: 2020.01.25.06:05:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

201. ülésnap (2009.03.31.), 38. felszólalás
Felszólaló Dr. Mátrai Márta Mária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:47


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Csak azt a kérdést tenném fel, hogy mi volt a 19 ezer forintos ígérvény a kampány idején, miről beszéltek akkor. Gondoljanak vissza rá! Akkor, amikor a polgári kormány differenciált nyugdíjemelést hajtott végre, mégpedig 25 százalékot 1999-ben, önök majdnem az Európai Unióhoz vagy pedig a segélyszervezetekhez fordultak, hogy micsoda skandalum történik ebben az országban. Ezzel viszont elértük azt, hogy a létminimum alatt élő nyugdíjasok létszáma több mint felével csökkent.

Csákabonyi képviselő úr azt mondja, hogy 40 százalékos nyugdíjemelés volt (Dr. Csákabonyi Balázs: Reálértékben.), de azt elfelejti hozzátenni, hogy az infláció meg 60 százalékkal emelkedett, a gázárak is emelkedtek, képviselő úr, az élelmiszerárak is; csak az étolaj ára 70 százalékkal nőtt. A "nem lesz gázáremelés" szlogent kérdezze meg frakcióvezető asszonyától, azóta is ugyanezek a szlogenek hangzanak el, ugyanakkor a valóság egészen mást tükröz. Megjelent egy hirdetésük az összes megyei napilapban, képviselő úr és képviselő asszony: válságkezelés és növekedés. (Felmutatja.) Ebben azt írják: Stabil és kiszámítható nyugdíjrendszert. A kormány erre nagyon sokat költött. Ennek egyik mondata így hangzik: a 13. havi juttatás beépül az éves rendes nyugdíjba. A következő mondat elgondolkodtató: "A jövőben nyugdíjba vonulók 12 havi juttatást kapnak."

Ugye, viccelnek? A 12 havi juttatás az jár, alanyi jogon, nem pedig adomány, és a nyugdíj sem segély, hanem minden megdolgozott év után kapják meg a nyugdíjasok. Erre költik az adófizetők pénzét?! Azt gondolom, ez felháborító! (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai