Készült: 2019.10.23.03:20:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

211. ülésnap (2012.07.02.), 266. felszólalás
Felszólaló Demeter Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:55


Felszólalások:  Előző  266  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DEMETER ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az emberi jogi és az oktatási bizottság tagjaként kötelességemnek érzem, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslatból kiemeljem a rendőrségi törvény megváltoztatásának kezdeményezését, mely módosítással egyetértek, sőt hangsúlyozom, hogy örömömre szolgál. A beterjesztett javaslat értelmében a jövőben a rendőrség intézkedhet a tanítási napon a tanítási órától vagy az iskola által szervezett foglalkozástól engedély nélkül távol maradó vagy onnan engedély nélkül eltávozó tanköteles tanulóval szemben.

Az intézkedő rendőr azt a 14. életévet be nem töltött tanulót, aki nagykorú nélkül tartózkodik közterületen tanítási időben, vagy aki nem tudja igazolni hitelt érdemlően, hogy engedéllyel maradt távol, a nevelési-oktatási intézménnyel történt előzetes egyeztetést követően a nevelési-oktatási intézmény vezetőjéhez kísérheti.

(22.10)

Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom, az idézett javaslat számos indokoltsággal rendelkezik. Egyrészről úgy vélem, hogy a legtöbb szülő reggel iskolába küldi el a gyerekét, és az ő lelkiismeretüknek is megnyugvást jelent, hogy rajtuk kívül is vannak, akik odafigyelnek kiskorú gyermekeikre. Másrészről úgy gondolom, hangsúlyozni kell azt is sajnos, hogy vannak olyan szülők, akik nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, nem viseltetnek felelősséggel gyermekeik iránt, és helyettük is cselekedni kell valakinek, hogy a gyermekeik mindennap megfelelő képzést kaphassanak, vagyis ott legyenek az iskolában és tanuljanak. Ezzel a szempontrendszerrel összefüggésben, úgy vélem, a javaslatnak van viktimológiai megfontolása is, hiszen az utcán csellengő gyerekek könnyen válhatnak bűncselekmény áldozataivá, sőt szerencsétlen esetben még elkövetők is lehetnek ahelyett, hogy tudásukat gyarapítanák.

Hiszem, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat elfogadásával ez ellen is tehetünk, és ezért kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a törvényjavaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  266  Következő    Ülésnap adatai