Készült: 2020.01.27.04:05:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

176. ülésnap (2012.04.02.), 89. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 3:43


Felszólalások:  Előző  89  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A nemzeti együttműködés kormánya a programjában nemzeti ügyként határozta meg a közbiztonság megerősítését.

Pintér Sándor belügyminiszter úr a miniszteri bizottsági meghallgatásán jelezte, hogy időlegesen emelkedni, majd csökkenni fognak a statisztikák jelzőszámai. Ez is történt. A rendőrség határozott intézkedéseinek eredményeképpen nőtt az emberek szubjektív biztonságérzete, az emberek jobban bíznak a rendőrségben ma, mint két évvel ezelőtt.

A közbiztonság megerősítése érdekében szigorú törvényeket alkottunk. A "három csapás" törvény, a tulajdon elleni szabálysértések elzárással történő büntethetősége és az egyéb szigorítások, például a büntetőtörvénykönyv-módosítások az uzsora-bűncselekmények terén mind kifejezetten eredményesek.

Máig mintegy 2800 fővel növeltük a rendőrség állományát, és ez az év közepére el fogja érni a 3500 főt. A megnövekedett létszámú rendőrség eredményes munkája következtében hatékonyabban jár el. Kiemelem Hajdú-Bihar megyét, ahol az ön adatai szerint 100 ezer lakosra a legtöbb bűncselekmény jut. Itt feljelentés hiányában hivatalból indult eljárásban 2011-ben vádemelési javaslattal fejeztek be egy gazdasági titok megsértése miatt indult bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást, amelyben a rendőrség több mint 10 ezer bűncselekményt derített föl. Tavalyelőtt az általunk jelzett folyamat több, a statisztikában is látható bűncselekményt jelentett, mára azonban a tendencia megállt, sőt megfordult.

Összességében a vizsgált két év távlatában megállapítható, hogy míg 2009. évről 2010. évre az összes megyében nőtt az elkövetések száma, addig a tendencia 2011. évre megfordult, 12 megyében csökkent vagy stagnált a regisztrált bűncselekmények száma.

A vagyon elleni bűncselekmények száma 7,8 százalékkal csökkent. Ez az elmúlt öt esztendő legalacsonyabb eredményszámát jelenti a regisztrált bűncselekmények terén a tavalyi évben. A tulajdon elleni szabálysértések mára a bolti lopások terén például 40 százalékos csökkenést mutatnak. Ennek köszönhetően, tisztelt képviselő úr, úgy, ahogy korábban is mondtam, nőtt a lakosság szubjektív biztonságérzete.

Kiemelten fontos feladatként a rendőrség erőteljesen lépett fel az uzsora, a hivatalos személy elleni erőszak-bűncselekmények elkövetése esetén, illetve a gyermekek és időskorúak elleni bűncselekmények körében.

Tisztelt Képviselő Úr! Természetesen nem lehetünk elégedettek. Ennél jobb eredményeket szeretnénk elérni, jobb biztonságot szeretnénk mi magunk is, ezért még többet kell tennünk. Még többet kell tennie a rendőrségnek azért, hogy az emberek biztonságérzete még tovább javuljon.

Amit tehát elmondhatok, tisztelt képviselő úr, a következő: amennyiben ezeket a kedvező folyamatokat ön valóban szeretné elősegíteni (Dr. Józsa István: Nem lehet érteni!), valóban azt szeretné, hogy Magyarországon tovább javuljon a közbiztonság, tovább erősödjön a közrend, akkor arra kérem (Dr. Józsa István: Érthetően!) a tisztelt képviselő urat, hogy a parlament előtt lévő törvényjavaslatokat "igen" szavazatukkal támogassák, mert ezzel is hozzájárulnak ehhez a fontos célhoz. És bízom abban, hogy a válaszomat elfogadja.

Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  89  Következő    Ülésnap adatai