Készült: 2020.07.09.10:53:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2017.10.02.), 76. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy István (Fidesz)
Beosztás Földművelésügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:10


Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Az ég kék, a fű zöld - Magyarország GMO-mentes mezőgazdaságot folytat. Ezek a tények annyira egyértelműek, hogy teljesen felesleges bármilyen vitát nyitnunk róla. Úgy tűnik, hogy önnek az elmúlt parlamenti ciklus alatt a GMO-mentességgel kapcsolatos alapvető információkat nem sikerült elsajátítani, és sajnos annál magabiztosabban nyilatkozik erről a témáról.

Felvetései kapcsán már számtalan alkalommal kifejtettük hazánk GMO-mentes politikájának legfontosabb elemeit, mint a géntechnológiával módosított élelmiszerekről és takarmányokról szóló uniós rendeletet és az általa meghatározott jelölési szabályokat, a vetőmagvak genetikai tisztaságára vonatkozó intézkedéseinket, a GMO-mentes takarmányozási rendszerek megvalósításához készített stratégiánkat. Törekvéseink a termesztés területén megvalósultak. A takarmány- és élelmiszer-összetevők tekintetében pedig a közvetlenül alkalmazandó európai uniós szabályok szerint a jelölésre vonatkozó szigorú szabályok betartását ellenőrizzük.

Az ön által említett határozati javaslat számos pontját a 2006-ban ötpárti konszenzussal elfogadott GMO-kkal kapcsolatos országgyűlési határozat lefedi. Az abban meghatározott stratégia a kormányprogram szerves része, és az Alaptörvény vonatkozó rendelkezéseivel szorosan összefügg. Ennek értelmében fenn kell tartani hazánk mezőgazdaságának GMO-mentes állapotát, gondolva a jövő nemzedékére, a környezet tisztaságára, biztonságára. Mindezek folytán egyáltalán nem láttuk és látjuk indokoltnak, hogy új határozat szülessen. Javaslata ráadásul - és itt a gondunk - olyan felvetéseket is tartalmazott, amelyekre európai uniós szintű szabályozás van érvényben, és ezeket tagállami szinten megváltoztatni nem lehetséges.

A sajtóban és itt is, az Országgyűlésben ön folyton azt állítja, hogy a Fidesz-kormány nem tett semmit hazánk GMO-mentességéért, bizonyítva ezáltal, hogy sem a tények, sem a vonatkozó joganyag ismeretének hiánya sajnos önt nem zavarja. Ezzel szemben például elsőként ültettük át azt az irányelvet a nemzeti jogrendünkbe, amely alapján szuverén módon dönthetünk: nem akarunk GMO-kat termeszteni a területünkön - elsők voltunk. Miniszteri rendeleti szinten önkéntesen szabályoztuk az élelmiszerek és takarmányok GMO-mentes jelölését. Hamarosan bevezetjük a GMO-mentes védjegyet is, mely fokozott biztonságot jelent mind a fogyasztónak, mind az előállítónak. Magyarország élére állt minden olyan kezdeményezésnek, sőt elindítója volt számosnak, amely az európai fenntartható mezőgazdasági termelés egyik alapvető elveként a GMO-mentességet fogalmazta meg. A hatályos jogszabályok szigorú ellenőrzést írnak elő a hazánkban felhasználni kívánt vetőmagvak GMO-mentességének ellenőrzésére.

Kiemelném, hogy évek óta nem kellett növényállomány megsemmisítését elrendelni egy már forgalomba hozott, de GMO-val szennyezett vetőmagtétel termesztésbe vonása miatt. Sőt, a nemzetközi vetőmag-kereskedelemben és az Európai Unióban elfoglalt kiemelkedő vetőmagexport-pozíciónknak is az egyik záloga a GMO-mentességünk. A fogyasztók igénylik, keresik és örvendetes módon egyre jobban ismerik is az egészséges GMO-mentes élelmiszereket és mezőgazdasági termékeket. Az elmúlt időszak kormányzati intézkedései pedig ezt a tudatos fogyasztói választást mozdítják elő.

Az ön állításaival szemben a kormány tehát továbbra is mindent megtesz hazánk GMO-mentes státuszának fennmaradásáért, fenntartásáért, és lépésről lépésre halad annak érdekében, hogy Magyarország számára egyaránt piaci előnyökkel járó és a magyar emberek egészségének, az élelmiszerek biztonságának garantálását segítő intézkedéseket megvédje és kiterjessze a jövőben. Tudják ezt itthon is, önön kívül szerintem mindenki ebben az országban, és az a jó hír, kedves képviselőtársam - elmondom önnek -, hogy Európa országai is megbecsülik Magyarországot, élenjárónak, zászlóvivőnek tartanak bennünket a GMO-ellenes küzdelemben. Köszönöm és várom válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai