Készült: 2020.11.27.21:38:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 58. felszólalás
Felszólaló Bangóné Borbély Ildikó (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 10:06


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársak! Amíg 2010-ben jóléti funkciókra a GDP 31,1 százalékát költötte az állam, addig jövőre csupán a 26,03 százaléka lesz GDP-arányosan ‑ ez 5 százalékkal kevesebb. Ezen belül a társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatások funkciócsoportra ‑ ez a szociális területet érinti ‑ 2010-ben 17,51 százalék jutott a GDP arányában, jövőre már csak 13,67 százalék, 4 százalékos csökkenés van itt is. Az egészségügyben 2010-ben 4,5 százalékot költöttek, addig 2018-ban 4,1 százalékot. A kiadások megoszlását nézve amíg 2010-ben a kiadások 61,5 százaléka jutott jóléti funkciókra, addig 2018-ban 54 százalék ‑ 6 százalékos csökkenés van itt is ‑, ezen belül amíg a társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatásokra, ami a szociális területet érinti, 2010-ben 34,6 százalék jutott, addig jövőre már csak 28,5 százalék. Én azt gondolom, hogy lehet a számokat kormánypárti oldalról is nézni, és lehet ellenzéki oldalról is, de ezek is valós számok, mint amiket Banai állam­titkár úr mondott.

Ha a szociális területet vesszük, Banai állam­titkár úr ‑ nincs már itt; tudom, hogy vissza fog jönni ‑ pontosan a családi pótlékot említette, hogy továbbra sem fog a jövő évi költségvetésben szerepelni, hogy emelnék a családi pótlékot. Én tegnap is elmondtam már a megalapozó vitánál, hogy én arra kérném a minisztereket, hogy egyeztessenek már, ne zavarják már össze az embereknek a fejét! Lázár János bejelentette, hogy hét év után végre emelni fogják a családi pótlékot, majd egy hétre rá kiállt Novák Katalin, és azt mondta, hogy nem emelik a családi pótlékot, és most Banai államtitkár úr is megemlítette. Felhívnám a figyelmet, a családi pótlék a gyermeknek a juttatása, minden gyermeknek a juttatása, nem a szülőnek a juttatása. Körülbelül a 40 százalékát elvesztette az utóbbi években reálértéken a családi pótlék. Én azok közé tartozom, és a szocialista képviselők is, akik újra be fogjuk nyújtani ezt a kezdeményezést a költségvetés módosításához, hogy végre reálértéken is, legalább 40 százalékkal, 35-40 százalékkal kellene megemelni, és ténylegesen emelést kellene biztosítani a gyermekeink számára.

De nézzük egy kicsit bővebben a szociális területet! Jövőre már 4,3 százalékos GDP-növekedéssel számol a kormány. Az idei 3,1 százalékos növekedést most módosítják 4,1 százalékra. Ennek ellenére a jóléti funkciókra ismét kevesebb jut az államháztartás konszolidált funkcionális kiadásairól szóló táblázat alapján, az idei 26,59 százalékhoz képest jövőre a GDP arányában 26 százalék jut oktatásra, egészségügyre, nyugdíjkiadásokra, szociális ellátásokra, családtámogatásokra, munkanélküli-ellátásokra, tehát kevesebb, mint a 2017-es költségvetésben. De nemcsak a GDP arányában jut ezekre kevesebb jövőre, hanem az állami kiadások megoszlását tekintve is, miközben azt látjuk, hogy nő az állam működési funkcióit kitevő szolgáltatásokra fordított kiadás.

Itt meg kell említeni, hogy a bürokráciacsökkentés jegyében, amit 2010-ben hirdetett meg a Fidesz-KDNP-kormány, hogy kisebb lesz az állami apparátus, kevesebb minisztérium fog működni kevesebb mi­niszterrel, soha nem látott mértékben, gomba módra szaporodott azóta, 2010 óta az államtitkárok, a helyettes államtitkárok, a miniszteri megbízottak és a miniszterelnök által kinevezett megbízottak szá­ma és az ehhez kapcsolódó költségvetési tételek is.

(13.50)

A konkrét összegeket nézve, az úgynevezett egyéb társadalombiztosítási ellátásokra néhány száz millió forinttal lesz kevesebb, de az egyéb szociális támogatások funkcióra, idetartoznak a segélyek is, már körülbelül 34 milliárd forinttal jut kevesebb nominálisan, azzal együtt, hogy arányaiban több tételnél is csökkentés jelentkezik.

Családi támogatások. A családi pótlék, a gyes, a gyet, az anyasági támogatás összege jövőre már tizedik éve változatlan marad, az előirányzatok összege pedig, feltehetően a csökkenő gyermeklétszám miatt, tovább csökken. Minden évben azt látjuk, hogy a költségvetésbe kevesebb van betervezve családi pótlékra és ezekre a támogatásokra, mert a kormánypárti képviselők, és akik készítik a költségvetést, a minisztériumok is tisztában vannak vele, hogy megbukott a családpolitikájuk a gyermek­születés­szám kapcsán, ezért szerepel minden évben kevesebb ebben a költségvetési sorban. Kevesebb gyermek születik, és már betervezni is kevesebbet terveznek be évről évre.

A munkához kapcsolódó családi támogatások valóban növekednek. Az első három sor a táblázatban ‑ itt látjuk a családi adókedvezményre szánt növekedést. Több képviselőtársam, ellenzéki társam is elmondta, hogy míg a gazdag családoknál, a nagyon jól kereső családoknál körülbelül 500 milliárd forinttal hagytak többet az elmúlt években, addig a legszegényebb rétegtől körülbelül 100 milliárd forintot vettek el az utóbbi években.

A rokkantsági ellátásoknál látjuk, hogy a rokkantsági ellátásokra jövőre 11,6 milliárd forinttal jut kevesebb, mint az idén. A költségvetést megalapozó salátajavaslatban bevezetik a kivételes rokkantsági ellátást. Ezt tegnap tárgyalta a parlament. Ott is elmondtuk, hogy ezzel ismeri be a kormány, hogy iszonyatos hibát követett el a rokkantsági ellátás megszüntetésével, és ezt próbálja úgymond a választási költségvetéssel egy icipicit korrigálni.

Ugyanez történik a nyugdíjaknál. Nagyon érdekes az, hogy az elmúlt években folyamatosan arról hallottunk a parlamentben, hogy mennyire jó a gazdaság teljesítőképessége, és láss csodát, csak a 2018-as költségvetésben szerepel egy nagyobb nyugdíjemelés. Tehát jönnek a választások, jó lenne, ha a nyugdíjasok, a családok elfelejtenék ezt a szörnyű hét évet, és újra a Fidesz-KDNP-re szavaznának.

A jövő évi költségvetés azt a címet viseli, hogy: a munkából élők költségvetése. Nehéz eldönteni, hogy ez szimpla cinizmus, vagy csak egy újabb kifejezése annak a társadalomképnek, amelyet a Fidesz képvisel. Magyarország költségvetése ugyanis nem a munkából élők, nem egy csoport, hanem az egész ország költségvetése kellene hogy legyen, tisztelt képviselőtársak. Ha valaki ilyen címmel jelenteti meg a remélhetőleg utolsó költségvetési tervezetét, azzal az alábbi csoportokat rekeszti ki ebből a költségvetésből: a munkanélkülieket, a rokkantakat, a nyugdíjasokat, a gyermekeket, a gyermekeket nevelőket, a tanulókat és a diákokat. Nagyjából 6 millió embert, képviselőtársaim!

A legszegényebbekre továbbra sem költenek, nem gondolnak rájuk. A segélyeknek csak a jövedelmi küszöbét emelik egyes esetekben, de az összegüket nem. Újra elmondom, hogy a családi pótlékot, a gyest, az anyasági támogatást jövőre már tizedik éve változatlan formában hagyják a költségvetésben. A szegénységben élők, a gyermeket nevelők nem részesülnek a gazdasági növekedésből. (Boldog István közbeszólása.)

Ha a jövő évi költségvetést tüzetesen megnézzük, és itt elmondanám, képviselőtársaim, és sajnálom, hogy nincs itt Banai államtitkár úr, hogy érdemes volt tegnap egy kicsikét veszekedni itt a parlamentben Heringes képviselőtársammal együtt, mert tudják, szégyen volt az, amit tegnap itt a megalapozó vitánál láttunk. Önök nem ültek itt! Nem voltak itt! És még a saját államtitkárukat sem tisztelték meg annyival, hogy bejöttek volna legalább a parlamentbe. Érdemes volt, mert reggel azt láttuk, hogy legalább bejöttek. Igaz, hogy utána elkezdtek elszállingózni innen. (Közbeszólás a kormányzó pártok padsoraiból: Bent se voltál!) És most is csak azt látjuk, kezdtünk itt a képviselőtársammal megijedni, hogy csak az államtitkár urak fogják a meglévő időt kibeszélni. Amikor Banai államtitkár úr felállt, és majd’ 30 percet reagált a vezérszónokokra, az az érzésünk támadt, hogy megint nem kívánnak majd olyan mértékben hozzászólni a költségvetéshez, mint ahogy kellene. Vagy azért, mert nem olvasták el, vagy egyszerűen már arra sem méltatják a Házat, hogy egyáltalán hozzászóljanak ehhez. (Boldog István közbeszólása. ‑ Dr. Szűcs Lajos: Ön meg nem volt itt reggel!)

Én azt gondolom, hogy most már méltatlan az, ami ebben az országban zajlik. Szerintem nem kell megsértődni az államtitkároknak, amikor mi azt mondjuk, hogy ez választási költségvetés. Választási költségvetés. Azt gondolják, hogy akkor majd az emberek el fogják felejteni ezt a nyolc évet. Nem fogják! 2018-ban le fogják önöket váltani, és nem fognak több költségvetést készíteni ebben a Házban. Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai