Készült: 2020.07.07.06:07:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

73. ülésnap (2007.05.21.), 204. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  204  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Lehet számon kérni az ellenzéki pártoktól, hogy az ország érdekében és a nemzet javára tegyenek indítványokat meglévő helyzetekre, és utána le lehet szavazni az indítványaikat.

Azt gondolom, hogy a világnézetünkből adódóan mi más társadalomképpel rendelkezünk, és a Kereszténydemokrata Néppárt - azt gondolom, 1990 óta először fordult elő - nem jogszabályban, hanem jogrendben gondolkozva, teljes jogrenden átvezetve a családi jövedelemadózást, nemcsak hogy kiadta, nemcsak hogy benyújtotta az Országgyűlésnek, hanem mellérakott nemzetközi példákat, és mellérakta a teljes hatásvizsgálatot.

Amikor most ezt a két kötetet átadom, akkor elnézést kérek a pénzügyminiszter úrtól, hogy elsősorban Kiss Péter kancelláriaminiszter úrnak szeretném átadni (Zaj, közbeszólások az MSZP padsoraiból.), és csak utána a pénzügyminiszter úrnak; tekintettel arra, hogy a mi társadalomképünk az adózástól azt kéri számon, hogy milyen társadalomszerkezeti változásokat jelent, mit jelent a jövőre nézve, és nem csak bevételi kérdésként tekinti.

Ennek következtében kérném, hogy vegyék figyelembe azokat a hatástanulmányokat, hogy a magyar társadalom szerkezetére és a magyar demográfiára hogyan hat ez az adózási rendszer. Mielőtt nemet mondanak, próbálják tanulmányozni - nyilván Kékesi képviselőtársamnak is el fogunk juttatni egy példányt -, mert sokkal fontosabb és sokkal felelősségteljesebb kérdésnek tartjuk, mint hogy erre csak nemet mondjunk, és soha ne vizsgáljuk a pénzügyi törvények társadalmi szerkezetre való hatását.

Amikor a Kereszténydemokrata Néppárt kiáll a családi adózás mellett, a családokat szeretné megerősíteni, a gyermekek helyzetén szeretne javítani (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és a társadalmi igazságosságot kívánja szolgálni.

Tisztelt Kancelláriaminiszter Úr! (Közbeszólások.) Tisztelt Szociális Miniszter Úr! Engedje meg, hogy átnyújtsam tanulmányozásra, hogy a társadalmi hatását meg tudja nézni, és csak utána adnám a pénzügyminiszter úrnak. (Átad egy-egy kötetet Kiss Péternek, majd dr. Veres Jánosnak. - Taps.)
Felszólalások:  Előző  204  Következő    Ülésnap adatai