Készült: 2020.02.26.02:00:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

203. ülésnap (2005.03.01.), 156. felszólalás
Felszólaló Zsigó Róbert (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:33


Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ZSIGÓ RÓBERT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A világért sem húznám az idejüket, néhány mondatot szeretnék csak szólni azokhoz a módosító indítványokhoz, amelyek benyújtásra kerültek a határozati javaslathoz.

A múlt héten, amikor az általános vitája volt ennek a javaslatnak, akkor mind a négy parlamenti párt egyetértett abban - és talán ebben már évek óta egyezség van a politikai pártok között -, hogy a politikának kicsit hátrébb kellene vonulnia erről a területről, és meg kellene próbálni akár az Alkotmánybíróság határozatának következtében kialakult helyzetet, akár a nemzeti stratégia elfogadása óta eltelt időszakot politikai és szakmai szemmel is áttekinteni. Erre született több javaslat. A bizottság jelentésének végső határideje 2005. június 21-éig szól az egyik módosítás szerint, amelyre mindenképpen szükség van, hiszen az eredeti határozati javaslat még 2004. december 13-át jelölte ki, és ahogy olvassuk, azzal a lehetőséggel, hogy az eseti bizottság akár tovább is folytathatja a munkáját, amelyre szerintem szükség van, merthogy, ugye, megszűnt az Ifjúsági és Sportminisztérium. Szerintem mindenképpen szükség lesz arra, hogy ez az eseti bizottság az ősszel is tovább folytathassa a munkáját.

Néhány dolgot nem értek a módosító javaslatok közül. Például a nyilvánosság felé való kommunikálás szervezett megjelenítését. Bizonyára fontos dolog, mint azt láttuk egyébként a nemzeti stratégia elfogadását követően is, illetve már az előkészítés során, a társadalmi egyeztetés folyamán is, nagyon nagy szükség van ezen a területen arra, hogy a szakemberek, illetve azok, akik ezen a területen dolgoznak, mindenképpen úgy érezzék, hogy a politika is, ha nem is irányító szerepet szán, de mindenképpen fontosnak tartja a kábítószer-megelőzéssel kapcsolatos intézkedéseket. Így aztán, ha a módosító javaslat arra utal, hogy valóban hangsúlyosabban jelenjen meg a kábítószer-megelőzés, az ártalomcsökkentés, a kínálat- és keresletcsökkentés, és megint létre lehessen hozni egy olyan társadalmi összefogást, amely eredményre vezethet, akkor természetesen úgy, ahogy a bizottsági ülésen, az Országgyűlés ülésén is támogatni fogjuk.

Abban már vannak kétségeim, hogy a folyamatos minőség-ellenőrzés mennyiben tartozhat akár egy eseti bizottság hatáskörébe is - ennek figyelemmel kísérése mindenképpen, a minőség-ellenőrzés már kevésbé.

Született egy módosító javaslat, amely az eredeti javaslatot oly módon egészítené ki, hogy a hat országgyűlési képviselő mellett az eredeti négy helyett hat szakértő venne részt a bizottság munkájában. És ugyan a módosítás után is benne maradt az, hogy a szakértőket is a politikai pártok delegálnák, én beszéltem erről az előterjesztővel is, és úgy látom, hogy nincs szükség ez ügyben módosító javaslat beadására. Ha komolyan gondoljuk azt, ami az általános vitában elhangzott, hogy a politika kicsit vonuljon hátrébb erről a területről, és itt értem ez alatt a pártpolitikát, akkor mindenképpen szükség van arra a Fidesz véleménye szerint, hogy az eseti bizottság munkájában részt vevő szakértőket ne a pártok delegálják ebbe a bizottságba, hanem szülessen megegyezés a bizottság országgyűlési képviselő tagjai között, és a megegyezés alapján a szakértőket maga a bizottság kérje fel a munkára, ezzel is jelezvén azt, hogy ezt a munkát komolyan gondolja, olyannyira, hogy nem a politikai pártok hívják a szakértőiket, hanem maga a bizottság.

Ezzel együtt csak megerősíteni szeretném azt, amit az általános vitában is elmondtam: a Fidesz képviselőcsoportja támogatja az eseti bizottság felállítását, a módosításokkal együtt, és szeretné a tapasztalatait és a munkáját hozzáadni ahhoz, hogy ezen a területen valóban hosszú távon is eredményeket érjünk el.

Köszönöm szépen a figyelmet és a szót, elnök úr.

 

(18.00)

 
Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai