Készült: 2020.07.12.21:58:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap (2009.11.30.), 182. felszólalás
Felszólaló Vígh Ilona (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  182  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÍGH ILONA (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! A csak nevében szocialista kormány másodrendű állampolgárrá alacsonyította a vidéken élő embereket. A vidéki ember önöknek fölösleges tehertétel, akiről nem kívánnak gondoskodni, de nem is kérnek az önök gondoskodásából, azonban azt mindenképpen elvárják, hogy egyenlő bánásmódban részesüljenek.

Amit csak lehetett, felszámoltak a falvakban ez idáig. Utolsó rúgásként a felhatalmazás nélküli kormány veszi a bátorságot, és az elődeink által létrehozott értéket, a vasúti szárnyvonalakat is megszünteti a szeghalmi, a sarkadi és a mezőkovácsházi, hozzáteszem, a leghátrányosabb helyzetű Békés megyei kistérségekben. A bezárás oka: önök szerint nem gazdaságosak.

Egy kis matematika, államtitkár úr. Önök milliárdokat költöttek el a meg nem valósult kormányzati negyedre; milliárdokat fizettek ki a BKV-nál végkielégítésekre; a 4-es metró építési költsége az eredeti háromszorosára duzzadt. Az említett beruházások vajon gazdaságosak, államtitkár úr? A kérdés fel sem merül a kormány tagjaiban.

Az elkótyavetyélt milliárdoknak mindössze a töredéke lenne a vésztő-körösnagyharsány-nagyváradi vasúti szárnyvonal újbóli helyreállítása, amely több ezer ember életében jelentene alapvető minőségi változást. Körösnagyharsány és a határ között mindössze 5 kilométernyi vasúti pályaszakaszt kellene építeni, ugyanis a határ túloldalán nem szedték fel a síneket.

Kilencven esztendeje várunk a határon átnyúló infrastrukturális fejlesztések, az út, vasút és természetes vízfolyások, valamint természetes földrajzi régiók újbóli helyreállítására, amelyeket az államtitkár úr is ismer, hogy az Európai Unió támogatja ezeket a programokat. Önök azonban az építkezés helyett rombolnak.

Megkérdezem az államtitkár urat: honnan veszik önök a bátorságot, hogy emberek ezreinek sorsáról döntsenek a megkérdezésük nélkül, sajnos rosszul? Mi az oka ennek a lázas kapkodásnak (Az elnök csengővel jelzi a hozzászólási idő leteltét.), hogy alig néhány hónappal a választások előtt döntöttek a vasúti szárnyvonalak bezárásáról, megszüntetéséről?

Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  182  Következő    Ülésnap adatai