Készült: 2024.09.19.11:03:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

117. ülésnap (2003.12.09.), 176. felszólalás
Felszólaló Font Sándor (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A 66. módosító indítványomhoz szeretnék hozzászólni, amelyben az előterjesztő definiálja az adóraktár-engedélyek típusát, ezen belül a szeszfőzdét, és leírja, hogy a gyümölcspálinka alapanyagául milyen termékeket, alapanyagokat lehet felhasználni.

Nos, itt számunkra elfogadhatatlan módon a gyümölcspálinka alapanyagául felsorolja a sört és a gabonából erjesztett alkoholokat is. Ez nyilvánvaló szakmai tévedés, mert a gyümölcspálinkának csak gyümölcs lehet az alapanyaga. Reméljük, ezt az előterjesztő is így gondolja. Ezért az ehhez kapcsolódó módosító indítvánnyal a javaslatomban azt is tisztázom, hogy ha kikerülnek a gyümölcspálinka kategóriából a sör- és a gabonaerjesztésből származó alkoholok lepárlása útján keletkezett alkoholok, ezek önálló kategóriában, a párlat kategóriában jelenjenek meg.

Azt gondolom, nagyon hosszú ideig küzdöttünk azért az Unióval, hogy megértessük velük, mi az, hogy pálinka, mi az a bérfőzetési rendszer, és végre talán sikerült náluk definiálni. Magyarországon épp most van definiálás alatt az új pálinkatörvény, ahol egyébként a Karakas János által felvetett ágyaspálinka is a definiált kategóriába kerül, tehát a legalizált termékek közé kerül a múlt heti, az FVM-ben tartott szövetségi és szakmai tanácskozás következtében. Reméljük, a kormány a szakmai vélekedést elfogadja, és törvénytervezetet is jónak lát ezzel kapcsolatosan benyújtani.

(21.30)

Nagyon kérném szépen, hogy a gyümölcspálinkát, amelyet fel szeretnénk emelni egy piedesztálra, ne alacsonyítsuk le, hogy sörből is és gabonából, gabonaszármazékokból is lehessen előállítani. Remélem, ez csak egy elírási hiba, és a szakma és mindenki által ismert alapanyagokból gondoljuk, hogy azokból gyümölcspálinka is előállítható.

Köszönöm.




Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai