Készült: 2020.07.09.13:43:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2001.11.28.), 241. felszólalás
Felszólaló Dr. Rubovszky György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:58


Felszólalások:  Előző  241  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz képviselőcsoportja képviseletében két kérdéskörről szeretnék beszélni. Az első kérdéskör az ajánlás 2-5. pontjáig terjedő rész, amely a felülvizsgálati kérelem alkalmazhatóságának a köréről tartalmaz módosító indítványokat, a második pedig a 6-13. pontig.

Ahogy Csákabonyi Balázs képviselő úr pontosan hivatkozott rá, az általános vitában eldőlt az a kérdés, hogy sem az előterjesztő, sem pedig a Fidesz képviselőcsoportja nem tekinti rendes jogorvoslati lehetőségnek a felülvizsgálati kérelmet, hanem egy rendkívüli jogorvoslatnak tekinti, ezért fontosak azok a szűkítő szabályok, amelyeket a módosító indítványok támadnak, tehát hogy az ügy érdemibb elbírálására legyenek kihatóak. Egyébként ez pontosan szabályozva van a törvényben, mert az 5. pontban pont Ábrahám képviselő úr akarja kivenni azt a szűkítő szabályt, ami pontosan megmondja, melyek azok a problémák, amelyek miatt nem lehet a döntést érdemi döntésnek tekinteni. Tehát megítélésünk szerint a felülvizsgálati kérelmi eljárás mint rendkívüli jogorvoslat úgy jó és úgy pontos, ahogy azt a törvényjavaslat tartalmazza.

Hasonlóan egységes álláspontunk van a 6-13. pontig terjedő módosító indítványokkal kapcsolatban. Itt kivenném a 10-est, mert az szövegpontosítás, amit a bizottság és az előterjesztő is támogatott, tehát ez nem ebbe a kérdéskörbe tartozik, csak a fennmaradóak. Ez pedig az a kérdés, hogy ha nem rendes jogorvoslatról van szó - mint ahogy mi azt mondjuk, hogy nem, sem az előterjesztőnek, sem a Fidesz jogi kabinetjének nem ez a szándéka -, akkor semmi értelme ezeknek az előkészítő cselekményeknek a tanácsban való döntését előírni. Pont az a lényeg, hogy egy rendkívüli jogorvoslat a felgyorsulás lehetőségét biztosítsa, hogy az elbírálási határidők minél gyorsabbak lehessenek, és olyan alapvető feltételek hiánya miatt ne kelljen tanács elé tűzni a dolgot, amit egy eljáró egyes bíró minden további nélkül és pontosan el tud bírálni.

Röviden összefoglalva az eddig elmondottakat: a 10. pont kivételével a fennmaradó tizenkét pontot a Fidesz képviselőcsoportja nem támogatja. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  241  Következő    Ülésnap adatai