Készült: 2020.07.12.14:45:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

61. ülésnap (2003.03.31.), 104-106. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  104 - 106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Köszönöm, elfogadom.

 

ELNÖK: Úgy látom, elfogadja, köszönöm szépen. Öné a szó.

 

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A kemény tél ismételten megtizedelte az ültetvényeket s ezen belül különösen a szőlőültetvényeket. Különösen nehéz helyzetbe kerültek azok a gazdálkodók, akik immáron másodszor részesültek ebben az idézőjelbe tett “áldásbanö, hisz ők a tavalyi évben is alig tudtak némi árbevételre szert tenni, veszteséges volt a termelésük. Ezek a gazdálkodók már az idei évüket is alig tudják elindítani, hisz már most finanszírozniuk kell a növényvédelmet, a talajmunkákat, és a várható kis termésből megint csak úgy tűnik, hogy nem tudják a költségeiket tisztességesen rendezni.

Az elmúlt évben az FVM segítette őket, közvetlen támogatással. Ezekkel a termelőkkel beszélgetve ismételten ilyen kéréssel fordulnak a tárca felé, illetve felvetik azt a lehetőséget is - ismerve a tárca nehéz gazdasági helyzetét -, kérik, fontolja meg a tárca azt is, van-e lehetőség valamiféle termelési hitel igénybevételére, amelyhez - ők is jól tudják - nem elég csak az FVM kedvező hozzáállása, hisz a Pénzügyminisztérium keretéből, központi keretből kellene finanszírozni a garanciavállalás kérdéseit is.

Ugyanakkor szeretném még jelezni a hátralévő fél percben, hogy ők a várható kis termés ellenére is kicsit magasabb árbevételben bíznak. Ez közvetett árbevétel-növekedés, ismerve és hallva az elmúlt két hét történéseit, amikor is a borhamisítók elleni fellépés relatíve megnövelte az esélyüket, azért, hogy tisztes árat kaphassanak borukért.

Köszönöm, és várom a választ. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  104 - 106  Következő    Ülésnap adatai