Készült: 2020.07.06.09:07:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

60. ülésnap (2007.03.27.), 140. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:30


Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Itt ül Kétpó polgármestere körünkben, és teljesen látszik az arcán, hogy amit a képviselő asszony most elmondott, az valahol nálunk az Alföldön nem feltétlenül így van. (Gőgös Zoltán: Az a baj!) Vannak ebben az országban nyilván olyan települések, ahol nem értenek egyet azzal, hogy megszűnnek a lehetőségeik iskolaügyben, postaügyben, közlekedési ügyekben, és sorolhatnám.

De egy fontosabb kérdést szeretnék itt azért elmondani önöknek, nem tudom, hogy került-e ma szó arról, hogy a vidék ellehetetlenítése milyen problémákat feszeget leginkább. Fogy a nemzet, egyre kevesebben vagyunk. Ha az életfeltételek fokozatosan romlanak - és főleg a vidéki életfeltételekről szeretnék most beszélni -, akkor egy olyan veszélyhelyzet áll elő ebben az országban, hogy az a génállomány, ami ennek az országnak hihetetlen erőt adott nagyon sokáig és nagyon sokszor, csökkenhet, veszhet el. (Herbály Imre: Génállomány!)

Nézzünk körül magunk között! Hányan kerülnek fel ide, az Országgyűlésbe vidékről! Hányan dolgoznak kisfalvakból, és kerültek fel ebben az országban hihetetlen pozíciókba! Ezt vesszük el, és ráadásul a városiasodás nem éppen pozitív: bent a nagyvárosokban egészen máshogy élnek ma az emberek, sokkal személytelenebbek a kapcsolatok, egészen más az a viszonyrendszer, ami ott kialakul. Ezért lenne nagyon fontos, hogy a vidékkel sokkal felelősségteljesebben foglalkozzunk. Nem gondolom, hogy önök nem így gondolják, abszolút nem így gondolom, csak lássák be, hogy nem feltétlenül az a jó út, amit önök nekünk elmondanak.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai