Készült: 2020.07.07.22:11:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2009.12.14.), 202. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 1:40


Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC, a sport- és turisztikai bizottság előadója, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Tisztelt Képviselőtársak! Egy olyan módosító javaslat áll önök előtt, amelyet, ha önök is megszavaznak - mint ahogy a bizottság is minden tagjával megszavazott -, akkor a Wesselényi és a Mező Közalapítvány, a két sportközalapítvány ugyanúgy tud működni, mint eddig működött.

A probléma az, hogy nem vettük észre, hogy erre a két közalapítványra is ugyanaz vonatkozik, mint a többire: ha az állami támogatások mellett 80 százalékos saját támogatást nem tud megszerezni, akkor felborul a működése. Ez a két közalapítvány eddig sem tette ezt, és ezek után sem fogja tudni, ellenben a feladata oly mértékben fontos a sport számára, hogy pótolhatatlan.

Mondok néhány példát: a Gerevich-ösztöndíjat folyósítja mintegy 500 sportolónak, 240 sportvezetőnek. A Gerevich-ösztöndíj mellett az élsportolói jutalmazás; az olimpiai, világbajnoki, Európa-bajnoki sportolókat támogatja, emellett a Központi Sportiskola támogatását és finanszírozását ő biztosítja, valamint a szabadidősport pályázatait biztosítja.

Nem tudom a Mező Ferenc Közalapítványról ki mennyit tud, ki mennyit nem. A világon egyedülálló, hogy egy ország, Magyarország azokat az élsportolókat, akik már kiöregedtek, de magyar állampolgárok, itt élnek közöttünk, támogatja szociális és rászorultsági alapon természetesen, valamint egy "Ezüstgerely" nevű pályázati programot is visz, ami a művészetet és a sportot összeköti, ami sehol máshol a világon nincs.

Azt kérné a bizottság önöktől, tisztelt képviselőtársak, hogy mint ahogy a bizottság is, önök is támogassák azt a javaslatot, hogy továbbműködhessen ez a két közalapítvány.

Köszönöm, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai