Készült: 2020.07.11.16:16:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap, 64. felszólalás
Felszólaló Dr. Ujhelyi István (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:05

Felszólalások:  <<  64  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. UJHELYI ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Igazán nem akarok az államtitkár úrnak ártani a saját oldalán azzal, ha jelzem, hogy nagyon kedvelem az ön munkásságát, tehát semmi bajom az ön személyével, de mégiscsak elképesztő, hogy ezt egyfajta KDNP-s belső politikai pozíciónak gondolják, hogy Semjén miniszterelnök-helyettes úr helyett rendszeresen az államtitkár úr válaszol a határon túli magyarsággal kapcsolatos kérdések ügyében. Értem, hogy államtitkárként ez lehet, hogy feladata, de legalább egyszer lássuk már itt Semjén urat, aki nagy áhítattal szokta bejelenteni, diadalittasan, hogy hány és hány új állampolgárt és - néha talán még el is szólja magát - leendő választópolgárt hoz a Fidesz számára a határon túlról.

Az Erdélyi Magyar Néppárt - csak hogy tudják önök is, ha esetleg nem ismerik ezt a szervezetet - az a párt, amely a Fidesz pártalapszervezeteként működik Erdélyben, és egyébként támogatottsággal, helyi támogatottsággal nem bír, annál nagyobb pénzügyi támogatással itthonról, Magyarországról az önök meg a hazai, magyarországi adófizetők pénzéből, úgy, hogy közben az RMDSZ ezzel természetesen nem ért egyet.

Szóval, ez az Erdélyi Magyar Néppárt a napokban kérdőíves felmérést végzett Erdélyben, többek között a magyar állampolgárságra, szociális adatokra, civil, egyházi és társadalmi szervezeti tagságra, önkéntes munkavégzésre, illetve - figyeljenek! - politikai aktivitásra voltak kíváncsiak a kérdőív összeállítói.

Idézek a kérdésekből. Mennyire van ön megelégedve a Fidesz és Orbán Viktor nemzetpolitikájával? Amennyiben a magyarság ügye úgy kívánja, részt venne-e a következő tiltakozási akciók valamelyikén: aláírás, tüntetés, polgári engedetlenség? Igényelte a magyar állampolgárságot? Ki segített a dokumentumok összeállításában? Hol és mikor nyújtotta be? Miért kérvényezte? Miért nem kérvényezte a magyar állampolgárságot, ha ezt nem tette meg? A következő, meglehetősen tanulságos kérdés: tervezi-e, hogy részt vesz a 2014-es magyarországi választásokon? (Dr. Józsa István: Hoppá!) Majd a magyarázat hozzá: "Amennyiben tervez szavazni a választásokon, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodahálózata azért van, hogy segítsen a választáson való részvételhez szükséges regisztrációban. Kérjük, adja meg személyi adatait, és ön helyett az űrlapot előkészítjük, visszajövünk, hogy eleget tegyen a regisztrációnak."

Tisztelt Államtitkár Úr! Kibújt a szög a zsákból: ezzel az Erdélyi Magyar Néppárt beismerte, hogy a demokrácia-központok hálózata és a nemzeti tanács irodahálózata ugyanazt jelenti: magyar költségvetési forrásból finanszírozott demokrácia-központok, de azt is mondhatnánk, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Párt pártirodái nemcsak az állampolgársági kérelmek összeállítását segítik, hanem pártépítési célokat szolgálnak.

(14.50)

A Fidesz-KDNP-kormány az állampolgárság ügyét felhasználva közvetlenül, az Erdélyi Magyar Néppárt közvetve a Fidesz leendő szavazótáborát akarja megteremteni. Nem tudom, tudják-e az erdélyi magyarok, hogy Kubatov Gábor úr már készül, listázza őket, bizony-bizony ugyanaz a lista készül, ami nálunk, itthon, Magyarországon. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Pfúj! Szégyen! - Taps ugyanott. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyelld magad!)

Felszólalások:  <<  64  >>    Ülésnap adatai